Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

... όταν η εργασία μοιάζει με εφιάλτη ...

*
Ρούσσος Βρανάς

***
*
ΔΡΟΜΟΙ των απόντων ...
*
Οι δύσπιστοι,...
... αυτοί που χαμογελούσαν ειρωνικά σε όσους τολμούσαν να πουν ότι τα χειρότερα αυτής της οικονομικής κρίσης βρίσκονται ακόμη μπροστά μας, δεν περνάει μέρα που να μη διαψευστούν. Τριγμοί αντηχούν από άκρη σε άκρη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και μόνο οι χρεοκοπημένες ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες κλείνουν τα αυτιά τους στις προβλέψεις που λένε πως θα μετρήσουμε 30 εκατομμύρια ανέργους στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους.

Τα θύματα,...
... αφού υποχρεώθηκαν να σώσουν τις τράπεζες με το υστέρημά τους, ξαναβγαίνουν στους δρόμους, από το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι τη Λισαβώνα και την Αθήνα. Οι εργαζόμενοι. Όμως όχι όλοι. Υπάρχουν κάποιοι που θα λείψουν για πάντα από κοντά τους. Όχι επειδή το θέλησαν αυτοί. Η τραγική επιδημία αυτοκτονιών στη γαλλική τηλεφωνική εταιρεία Φρανς Τελεκόμ υποχρέωσε τη γαλλική κυβέρνηση να βάλει θερμόμετρο στη μασχάλη της κοινωνίας και να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες εργασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις της Γαλλίας. «Όπως οι διαιτητές στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, η γαλλική κυβέρνηση βγάζει κόκκινη κάρτα στις "κακές", κίτρινη στις "μέτριες" και πράσινη στις "άψογες" επιχειρήσεις, όπως ας πούμε τις τράπεζες», γράφει η εφημερίδα «Λα Ντεπές». «Η ειρωνεία είναι πως στη Φρανς Τελεκόμ έβγαλε κίτρινη κάρτα». Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μετρήσει τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, δείχνει πόσο βαρύ είναι το κλίμα και πόσο έχει γίνει δύσκολη η καθημερινή επιβίωση στον κόσμο της εργασίας.

Η δημοσιογράφος...
... Φλοράνς Ομπενάς μόλις επέστρεψε από μια εξάμηνη εξερεύνηση αυτού του «κάτω κόσμου». Αυτή η τρισεγγονή του Ζολά επέστρεψε με ένα συγκλονιστικό αφήγημα γι΄ αυτόν τον αθέατο κόσμο, όπου η ζωή των ανθρώπων μοιάζει με ένα ανολοκλήρωτο παζλ που τα κομματάκια του είναι χίλιες δυο ψευτοδουλειές του ποδαριού κι όπου ανύπαρκτες κι αόρατες γυναικείες οπτασίες σκουπίζουν μέσα στα βαθιά σκοτάδια τις γαλαρίες των σιδηροδρομικών σταθμών. Η Φλοράνς Ομπενάς περιπλανήθηκε εκεί που η εργασία μοιάζει με εφιάλτη, σε έναν κόσμο αδιαφορίας και βαρβαρότητας. Ο κόσμος που είδε είναι αυτός που ζούμε. Πόσοι εργαζόμενοι σαν κι εμάς αγαπάμε την εργασία μας; Πόσοι είμαστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας;

Όταν ο πρόεδρος...
... της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είπε πως η εργασία είναι χειραφέτηση, γράφει η «Λα Ντεπές», δεν είχε άδικο. Το είχαν πει άλλωστε πολλοί άλλοι, πολύ πιο σημαντικοί από αυτόν, πολύ πριν από αυτόν. Όσο κι αν είναι αυτή η εργασία ταπεινή. Όμως, όταν ο Λουίς Αραγκόν έγραφε στην εφημερίδα «Ουμανιτέ» πως «με την εργασία μεταμορφώνεται ο άνθρωπος», ασφαλώς δεν είχε υπόψη του τις πιέσεις, τις ταπεινώσεις και τους εξευτελισμούς στους οποίους υποβάλλονται σήμερα πολλοί εργαζόμενοι, αλλά μια δραστηριότητα η οποία πλουτίζει τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία.
---
Σημ.: την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Stavrovelonies



Δεν υπάρχουν σχόλια: