Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

... Στρος-Καν, ο σύγχρονος Μέτερνιχ; ...

*
Ρούσσος Βρανάς
***
*
ΔΡΟΜΟΙ του Στρος-Καν
*
ΔΝΤ ή ΕΝΤ;..
... Ευρωπαϊκή ή διμερής χρηματοδότηση; Δάνεια από τη Γερμανία ή μήπως από την Κίνα; Αν νιώθουμε σκοτισμένο το μυαλό από όλα αυτά τα διλήμματα και τα ακαταλαβίστικα αρχικά, τότε πάει να πει πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Είναι επειδή οι ευρωπαϊκές δομές εξουσίας και τα δίκτυα συμμαχιών ξαναφτιάχνονται μπροστά στα μάτια μας. Είναι όλα αυτά, συμπτωματικά, απλές συγκρούσεις εθνικών συμφερόντων; Ή μήπως υπάρχουν κάποια ισχυρά χέρια που κινούν τα νήματα;

Αν υπάρχουν...
... τότε καλά θα κάνουμε να ξεσκονίσουμε την ιστορία του Μέτερνιχ. Πριν και μετά το 1815, ο πρίγκιπας εργάστηκε αόκνως για να χειραγωγήσει χώρες και λαούς, στήνοντας με πανουργία και κυνισμό ένα ολόκληρο σύστημα από διαπλεκόμενα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν τα δικά του και του αφέντη του, αυτοκράτορα της Αυστρίας. Υπάρχει σήμερα ένας τέτοιος Μέτερνιχ; Ναι, απαντάει με βεβαιότητα ένας που ξέρει καλά, ο οικονομολόγος Σάιμον Τζόνσον, πρώην διευθυντικό στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθηγητής στο ΜΙΤ. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή κρίση «δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία στον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν να ξαναφτιάξει την πολιτική καριέρα του στη Γαλλία», λέει ο Σάιμον Τζόνσον. «Μετά την αποτυχία του να αποσπάσει το χρίσμα των γάλλων Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές, η ανάθεση του πόστου στο ΔΝΤ, με την ενθάρρυνση του Σαρκοζί, έμοιαζε με εξορία. Όμως, ο Στρος-Καν, όπως ο Μέτερνιχ, είναι κι αυτός από εκείνους που ξέρουν να αρπάζουν τις ευκαιρίες, ένας άνθρωπος που ξέρει πότε να μιλήσει και πότε να σωπάσει και που έχει από καιρό φροντίσει να καλλιεργήσει εκτεταμένο δίκτυο πολιτικών επαφών στην Ευρώπη». Ο στόχος του Στρος-Καν, λέει ο πρώην συνάδελφός του στο ΔΝΤ, είναι να παρουσιαστεί ως ο σωτήρας της Ευρώπης. Είναι κάτι που θα το εισπράξει καλά το γαλλικό εκλογικό σώμα. Και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη τού δίνουν μια μοναδική ευκαιρία.

Ο στόχος...
... του Σαρκοζί, αντίθετα, είναι να κρατήσει τον Στρος-Καν και το ΔΝΤ όσο γίνεται πιο μακριά από την Ευρώπη. Η πρόσφατη ήττα του στις περιφερειακές εκλογές τον κάνει ακόμη πιο ανήσυχο. Αριστοτέχνης στις κινήσεις τακτικής, ο Σαρκοζί προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς ότι αν το ΔΝΤ μπει στην ευρωζώνη, θα υπονομευτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Φαίνεται διατεθειμένος ακόμη και να υποστηρίξει τον Άξελ Βέμπερ για την προεδρία της ΕΚΤ, κάτι που οι Γερμανοί επιθυμούν όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.

Κι αν επικρατήσει...
... παρ΄ όλα αυτά ο Στρος-Καν και το ΔΝΤ, θα σωθούν οι χώρες της ευρωζώνης που θα «βοηθήσει»; Όχι απαραιτήτως, λέει ο Σάιμον Τζόνσον. Ας μην ξεχνάμε πως ο βασικός στόχος του Στρος-Καν είναι να φανεί καλός όσο είναι στο ΔΝΤ κι ύστερα να φύγει για να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία (σε περίπου έναν χρόνο). Αν αυτές οι χώρες τιναχτούν κατόπιν στον αέρα, δεν θα είναι δικό του πρόβλημα. Το δικό του παιχνίδι είναι οι γαλλικές εκλογές.
---
Σημ.: την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Stavrovelonies


Δεν υπάρχουν σχόλια: