Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

... οικονομία: μόνη Λύση ...

*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
... τα «λαϊκά ομόλογα»

*
Δεν πάει άλλο με την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που έχει καταστήσει την Ελλάδα βορά της διεθνούς κερδοσκοπίας. Η κυβέρνηση επέδειξε κάθε διάθεση συμμόρφωσης στις επιταγές της ΕΕ και μάλιστα σε βαθμό υπερβολής. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απεδείχθησαν οικτρά για τη χώρα μας: ο μεν ελληνικός λαός χειμάζεται από τα αντεργατικά μέτρα που υπέβαλε ο πρωθυπουργός κατ’ απαίτηση της ΕΕ, παρόλο που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές του θέσεις ως τον Δεκέμβριο, η δε ελληνική οικονομία αφέθηκε εντελώς ανυπεράσπιστη από τους εταίρους της ΕΕ κατ’ απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Είχαμε προειδοποιήσει και αναλύσει γιατί η απαράδεκτη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου συνιστούσε όχι στήριξη, όπως υποστήριζε για λόγους προφανούς σκοπιμότητας η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως «πράσινο φως» προς τους κερδοσκόπους για να «γδάρουν» την Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Δεν ωφελεί να υποκρίνεται άλλο η κυβέρνηση ότι δήθεν μπορεί να ελπίζει σε στήριξη εκ μέρους των εταίρων της στην Ευρωζώνη, στη βάση αυτής της απόφασης. Η ζωή απέδειξε ότι αυτή η απόφαση είναι υπέρ των κερδοσκόπων, όχι υπέρ της Ελλάδας.

Από τη στιγμή που η ΕΕ μας εγκατέλειψε και αντικειμενικά τάχθηκε εναντίον μας μέχρι να χρεοκοπήσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική, καθώς είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπική επίθεση χωρίς τους παραδοσιακούς μέχρι τώρα εταίρους της.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι ξέρουν φυσικά ότι η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν μήνα και είναι αποφασισμένοι να μας «γδάρουν». Δεν έχουμε καμιά ελπίδα ελέους εκ μέρους τους. Θα αλλάξουν στάση μόνο αν φοβηθούν ότι μπορεί η κυβέρνηση θα δανειστεί από αλλού, οπότε θα χάσουν τα κολοσσιαία ποσά που προσδοκούν από τόκους δανείων που θα μας χορηγήσουν.

Στο εξωτερικό, επαπομένουσες πηγές δανειοδότησης είναι η Κίνα και οι Αραβες. Από τον παιδαριώδη τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δανεισμού από την Κίνα, φαίνεται ότι αυτή η δυνατότητα έχει προς το παρόν εκλείψει. Δεν έχουμε καταλάβει αν η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει διερευνήσει σοβαρά όλες τις δυνατότητες να πάρει δάνεια από Αραβες. Η εντύπωσή μας είναι αρνητική, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας πόσο επιπόλαια αρνήθηκε εμπράκτως προσφορά του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι προ διμήνου περίπου.

Σίγουρα πάντως η Ελλάδα πληρώνει σήμερα ακριβά την παντελή έλλειψη αραβικής πολιτικής από τότε που πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μια ολόκληρη δεκαπενταετία.

Αν η κυβέρνηση πάντως αποδειχθεί ανίκανη να εξασφαλίσει δάνεια από αραβικές χώρες, δεν έχει άλλον τρόπο αντίδρασης πέρα από την έκδοση λαϊκών ομολόγων και εντόκων γραμματίων που θα διατεθούν στους Ελληνες καταθέτες, όπως γινόταν επί δραχμής.

Προσφέροντας ένα επιτόκιο της τάξης του 4%, το οποίο είναι ανώτερο των σημερινών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες αλλά σαφώς κατώτερο αυτού με το οποίο δανείζεται η χώρα, τόσο το κράτος όσο και οι καταθέτες θα βγουν κερδισμένοι, οπότε η ανταπόκριση του κοινού είναι βέβαιη. Ιδιαίτερη δουλειά με τα ομόλογα αυτού του τύπου (τα οποία τουλάχιστον στην αρχή μπορούν να είναι εξαιρετικά βραχείας διάρκειας ενός ή τριών χρόνων) είναι εφικτό να γίνει και μεταξύ των ομογενών.

Στόχος αυτής της κίνησης δεν είναι να υποκαταστήσει τον τραπεζικό δανεισμό με τις λαϊκές καταθέσεις ή να «στεγνώσει» τις ελληνικές τράπεζες από ρευστότητα. Είναι να δώσει ένα ισχυρότατο -και είμαστε απολύτως βέβαιοι, άκρως αποτελεσματικό- μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης ότι ή ρίχνει αμέσως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σε λογικά επίπεδα ή χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους, αν υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει τον εσωτερικό δανεισμό. Αυτή η γλώσσα των οικονομικών εκβιασμών στη βάση του κέρδους είναι η μόνη που καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι.
---
Η αλήθεια

Μέρκελ - ΕΕ είναι οι κερδοσκόποι!
---
Παιδαριώδεις είναι οι κυβερνητικές προσπάθειες να αποδώσει την εκτίναξη του επιτοκίου δανεισμού σε κάποια ασήμαντα δημοσιεύματα περί δήθεν «ηρωικής» δήλωσης ανώνυμου στελέχους της κυβέρνησης για αίτημα αναθεώρησης της απόφασης της Ευρωζώνης, ώστε να αφαιρεθεί από αυτή κάθε αναφορά στα περί χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.

Αυτά είναι αστειότητες. Τα σπρεντ εκτινάχθηκαν για τον πολύ απλό λόγο ότι η απόφαση που επέβαλε η καγκελάριος Μέρκελ στους υπόλοιπους ηγέτες διακηρύσσει ότι η ΕΕ απαγορεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας της. Η ωμή αλήθεια είναι ότι η ΕΕ και η Μέρκελ είναι αυτές που πέταξαν τη χώρα μας βορά στους κερδοσκόπους!
---
Σημ.: την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: