Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

... σε λένε σκουπίδι ...

*
Ανδρέας Ρουμελιώτης
***
*
Νιώθεις σκουπίδι;

*
Ο οίκος μη ανοχής Standard & Poor's μάς υποβάμισε στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Ισχυρίζεται πως είμαστε (για τα) σκουπίδια. Η Ελλάδα είναι η πρώτη προτεινόμενη χώρα στο ριάλιτι της πτώχευσης. Οι τζογαδόροι μάς παίζουν ακόμη στανταράκι, παρ' όλο που ενεργοποιείται οσονούπω ο μηχανισμός διάσωσης.

ΝΙΩΘΕΙΣ σκουπίδι; Εγώ, μαλάκας ναι, μπορεί να νιώθω. Σκουπίδι όχι! Από μικρό παιδί δούλευα και σπούδαζα. Κατάφερα να κάνω μεταπτυχιακά, διδακτορικό, τα πάντα-όλα. Συμπλήρωσα 30 χρόνια στη δημοσιογραφία, τα τελευταία 23 γράφω κάθε μέρα τούτη 'δώ τη στήλη. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν φούστη να μου φερθεί σαν να 'μαι σκουπίδι! Επειδή δεν έγινα πράκτορας, μισθοφόρος, ρουφιάνος, τσανακογλύφτης, εκβιαστής και παλιάνθρωπος, όπως γινήκανε κάμποσοι γύρω γύρω.

ΤΟ χειρότερο είναι να καταφέρουν να μας κάνουν να έχουμε μειωμένη αυτοεκτίμηση. Οι Ελληνες δουλεύουμε, περισσότερο ίσως απ' όλους στην Ευρώπη, και αμειβόμαστε λιγότερο. Φταίμε! Γιατί ανεχτήκαμε τους πολιτικάντηδες και όλες αυτές τις δημόσιες συμμορίες που καταλήστευσαν τον πλούτο που δημιουργήσαμε. Αλλά μέχρι εκεί! Επειδή τους ανεχτήκαμε. Μη μασάς, σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να μας φερθεί σαν να 'μαστε σκουπίδια. Εχουμε αξία (και υπεραξία) και με διάφορους τρόπους, που τους αρέσουν ή δεν θα τους αρέσουν, θα το αποδείξουμε.

ΟΠΩΣ πολύ εύστοχα δήλωσε μια Γερμανίδα ιστορικός στην εφημερίδα: «Θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι, και ιδίως οι Γερμανοί, να πληρώνουν έστω 5 λεπτά του ευρώ κάθε φορά που θα προφέρουν τις λέξεις: ιδέα, πολιτική, δημοκρατία».

ΚΑΤΙ ανάλογο  λέει στους Γερμανούς ψηφοφόρους και το κόμμα των Πρασίνων (το οποίο σημειωτέον έχει Τούρκο επικεφαλής), ότι «η Γερμανία έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από το ευρώ και πως οι Γερμανοί βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθούν ουσιαστικά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη χώρα τους».

ΤΟ ίδιο γράψαμε και εμείς χθες· ανάποδα... Ασε που δεν μας βοηθάνε ακριβώς: απλώς μας ξαναδανείζουν με τόκο για να μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε εντόκως και στην ώρα τους, όσα μας είχαν δανείσει...

ΤΟ 'χω ξαναγράψει (και το επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσουμε): οι Γερμανοί παράγουν κάθε λίγο και λιγάκι ένα νέο μοντέλο Μερσεντές. Μια «μπέμπα!». Για να λειτουργήσει η ευρωπαϊκή οικονομία, εμείς (και τα λοιπά «γουρουνάκια» του Νότου) είμαστε υποχρεωμένοι να πουλήσουμε το παλιό μοντέλο στους Αλβανούς (Ρουμάνους, Σκοπιανούς), να πάρουμε δάνειο και ν' αγοράσουμε το νέο μοντελάκι το αστραφτερό. Με κάθε τρόπο αυτό πρέπει να συμβεί. Ακόμη κι αν χρειαστεί να επαναλάβουν τις μεθόδους της «Ζίμενς».

ΟΙ Γερμανοί παράγουν νέα μοντέλα Μερσεντές και «μπέμπες» που πρέπει οπωσδήποτε να πουληθούν! Οι Ελληνες ανέκαθεν παρήγαν φιλοσόφους και ποιητές. Αυτή είναι η οικονομία μας! Χρειάζεται λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος για ν' ανταλλάξουμε το ποίημά μας (τον ήλιο μας, τις θάλασσές μας, τις δαντελωτές ακτές μας, το ουζάκι και το χταποδάκι μας) με την «μπέμπα» τους. Ή, τέλος πάντων, να φερθούμε όπως παλιά οι Ζορμπάδες, στις «διψασμένες για σπέρμα Γερμανίδες τουρίστριες». Ελα, φροϊλάιν μου, να σου πω το ποιηματάκι...

ΥΓ.: Προσπαθούμε, λέει το ρεπορτάζ, να ξεφορτωθούμε τα πανάκριβα αυτοκίνητα -που μας φόρτωσαν- και να τα πουλήσουμε μπιρ παρά στο εξωτερικό. Αν τα καταφέρουμε, θ' αδειάσουν οι δρόμοι και θα ζήσουμε καλύτερα. Μια καλή ιδέα θα 'ταν να μην ξαναγοράσουμε ποτέ γερμανικά αυτοκίνητα, οπλικά συστήματα, υποβρύχια, ηλεκτρικές συσκευές, τίποτα! Μόνο ανταλλαγές του τύπου: δώσε μου το αυτό, αν θες να σου πω το ποίημα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης έχουν οι Stavrovelonies


Δεν υπάρχουν σχόλια: