Σάββατο 22 Μαΐου 2010

... Ελληνες - πρώτη είδηση στο διαδίκτυο ...

*
Ρίκα Βαγιάνη
***
*
Ραντεβού με την ψυχραιμία

*
Μια περιήγηση στις ιστοσελίδες των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, αλλά και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε διάφορες περιοχές του κόσμου αφήνει τον αναγνώστη-σέρφερ σε διαδικτυακή αμηχανία: Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα μας παραμένει παντού «πρώτη είδηση». Και όχι για καλό.

Οι «σοβαρότεροι» προτιμούν να μένουν στα γεγονότα και να τα περιγράφουν με αριθμούς, για να μη ρισκάρουν υπερβολές: Τόσο το έλλειμμα, τόσα τα χρέη, τόσο τοις εκατό οι περικοπές, τόσες χιλιάδες οι διαδηλωτές. Η πατρίδα σου, η ζωή σου, η καθημερινή σου αγωνία (και λαχτάρα, για να θυμηθούμε τον επίκαιρο Τόλη) μεταφράζονται σε σκληρά νούμερα.

Εκτός από τους σοβαρούς, υπάρχουν, βεβαίως, και οι «μικροί». Μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα ενός ραδιοφωνικού σταθμού, χαμένου κάπου στα βάθη της Αμερικής, και να διαβάσεις ότι «εκατοντάδες εκατομμύρια Ελληνες αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους τους», πράγμα που σημαίνει ότι μας μετράνε από την εποχή του... Αγαμέμνονα ή ότι μας μπερδεύουν πληθυσμιακά με τους... Κινέζους!).

Μπορείς, όμως, να πέσεις και σε ελληνολατρικές γωνιές στο Ιντερνετ, που εξυμνούν καθετί ρωμαίικο. Ή, αν είσαι πολύ τυχερός, να πέσεις πάνω στις δηλώσεις Γκοντάρ και στο εγκώμιο που έπλεξε για τον πολιτισμό μας - και τον άκουσε ο κόσμος όλος, αφού για πάρτη μας σνόμπαρε κοτζάμ Κάνες.

Ξαφνικά, το σύμπλεγμα μεγαλείου που ανέκαθεν διαθέταμε ως λαός, να νομίζουμε δηλαδή ότι όλη η ανθρωπότητα ασχολείται μαζί μας, συμπίπτει με την πραγματικότητα ή μάλλον με την επικαιρότητα.

Αλλά δεν είναι για καλό. Ή μήπως είναι; Εξαρτάται και πάλι ποιον επιλέγει κανείς να πιστέψει. Αν ρωτάτε εμένα, δεν είμαι ούτε με τον κάφρο που μας ανακηρύσσει κλεφτοκοτάδες ούτε με τον απόλυτο ιδεαλιστή που μας θαυμάζει για έναν Αριστοτέλη, του οποίου δέκα αράδες δεν είμαστε (οι περισσότεροι) σε θέση να χρησιμοποιήσουμε επαρκώς. Ούτε με το «Φόκους» ούτε με τον Γκοντάρ. Τότε με ποιον;

Ισως με την αμηχανία. Ακόμα καλύτερα, με την ψυχραιμία...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφηση είχαν οι Stavrovelonies


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Salut !!!!!

Τυπο-θραύστης είπε...

Bună, ce mai faci? În Atena lucruri sunt greşite. FMI, ştii ...