Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

... το Μουντιάλ ...

*
Ρίκα Βαγιάνη
***
*
... και η αστυνομία της Σκέψης

*
Στη Νότιο Αφρική λειτουργεί μια μικρή αεροπορική εταιρεία, με περιορισμένα δρομολόγια, αλλά καλούς πελάτες. Ο λόγος, είναι "φτηνή". Είναι τα "αεροπλάνα των φτωχών", που ακόμα κι αν έχουν χρήματα προτιμούν να τα διαθέσουν περνώντας καλά στον προορισμό τους, παρά να τα ξοδέψουν σε πρωτοκλασάτο κι ακριβό σέρβις.

Μια τέτοια αεροπορική εταιρεία λοιπόν, στη χώρα όπου θα διεξαχθούν φέτος οι αγώνες του Μουντιάλ, αποφάσισε να κάνει μια διαφημιστική τσαχπινιά. Εφτιαξε μια αφίσα που έλεγε, με μεγάλα πράσινα γράμματα (τα εταιρικά χρώματά της), το εξής κείμενο: "Είμαστε ο Ανεπίσημος αερομεταφορέας του ξέρετε τι".

Ολοι γέλασαν με την ευρηματικότητα της μικρής "φτωχής" εταιρείας.

Ολοι γέλασαν, εκτός από τη ΦΙΦΑ, που έκανε -και κέρδισε- ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία για να αποσύρει τις διαφημίσεις της. Το σκεπτικό: Το κείμενο της διαφήμισης "προκαλεί διανοητική συσχέτιση μεταξύ της προσφερόμενης υπηρεσίας του εναγομένου και του προϊόντος που νομίμως είναι ο επίσημος χορηγός της αθλητικής διοργάνωσης".

Διανοητική συσχέτιση; Πολύ κομψός τρόπος για να εδραιωθεί αυτό που όλοι φοβόμαστε ότι κάποτε θα γινόταν: Επίσημη αστυνομία Σκέψης. Ποινικοποίηση της ελεύθερης συσχέτισης μεγεθών, εννοιών και ιδεών, μέσα στο μυαλό μας. Ενας μπάτσος στους συνειρμούς μας.

Για την ιστορία, η μικρή εταιρεία απέσυρε τη διαφήμισή της. Τους είπαν ότι αν επέμεναν θα κέρδιζαν τη δίκη, αφού δεν θα στεκόταν η κατηγορία σε κανένα δικαστήριο. Σχεδόν σκασμένα στα γέλια τα στελέχη του "πειρατικού" εξήγησαν ότι μια δικαστική διαμάχη με τις λεγεώνες των νομικών των πολυεθνικών θα τους γονάτιζε οικονομικά.

Και πρόσθεσαν ότι "έτσι κι αλλιώς είχαμε ήδη ολοκληρώσει αυτό που θέλαμε να πούμε και είχαμε ήδη κάνει τη... φασαρία που θέλαμε". Οπου η δημιουργική σκέψη του Δαβίδ πήρε την παρτίδα από τον Γολιάθ και γέλασε τελευταία. Μέχρι πότε, όμως;

Προσοχή στους ελεύθερους συσχετισμούς: Κάποιος μπορεί να σας... καταδώσει!
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
---
... οι stavrovelonies έχουν συγγένεια 1ου βαθμού με τη stavrovelonia.pblogs.gr ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: