Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

... κοντά στη λύση του γρίφου της "σκοτεινής ύλης" ...

*
Ερη Πανσεληνά
***
*
Είδαν τη μετάλλαξη νετρίνου

*
Η επαναστατική ανακάλυψη εφόσον επιβεβαιωθεί θέτει υπό αμφισβήτηση το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής Φυσικής, ενώ αναμένεται να ρίξει φως και στον μεγάλο κοσμικό γρίφο της σκοτεινής ύλης

Στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φυσικής κατάφεραν να φτάσουν Ιταλοί επιστήμονες σε συνεργασία με το CERN, οι οποίοι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της μετάλλαξης ενός νετρίνου.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία μπορεί μέχρι και να βραβευθεί με Νόμπελ, ανατρέπει σημαντικά δεδομένα της Φυσικής και αναμένεται να ρίξει φως σε έναν άλλο μεγάλο κοσμικό γρίφο, τη σκοτεινή ύλη.

Στην επαναστατική ανακάλυψη συνέβαλαν και επιστήμονες του CERN

Ουδέτερα υποατομικά σωματίδια που πηγάζουν από τον Ηλιο, τα νετρίνα κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γέννηση του Σύμπαντος.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας ήταν οι πρώτοι οι οποίοι παρατήρησαν ένα νετρίνο να αλλάζει μορφή και δηλώνουν 98% σίγουροι ότι συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω ένα μιονικό νετρίνο να μεταμορφώνεται σε νετρίνο ταυ.

Η διαδικασία αυτή καλείται ταλάντωση νετρίνων και ήταν τόσο δύσκολο για την ομάδα Opera να την παρατηρήσει, που χρειάστηκε να συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας στη Γενεύη, ο οποίος εξέπεμψε μια δέσμη δισεκατομμυρίων μιονικών νετρονίων (από τους επιταχυντές PS και SPS) που διέσχισε τις Αλπεις και έφτασε 730 χιλιόμετρα μακριά, στο εργαστήριο στην Ιταλία, μέσα σε 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μάλιστα, επειδή τα νετρίνα μεταλλάσσονται σπανιότατα, για να πετύχει το πείραμα η δέσμη έμεινε ενεργή για... τέσσερα ολόκληρα χρόνια!

Ταλάντωση

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ταλάντωση νετρίνων -έχει υποστηριχθεί από το 1960, αλλά δεν είχε αποδειχθεί- θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής Φυσικής και, πιο συγκεκριμένα, η παραδοχή ότι τα νετρίνα δεν έχουν μάζα.

Ακόμα οι επιστήμονες αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής είδη νετρίνων που δεν είναι ανιχνεύσιμα επειδή μεταμορφώνονται και τα οποία θα μπορούσαν να είναι συστατικά της λεγόμενης σκοτεινής ύλης. Η σκοτεινή ύλη είναι αόρατη και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Φυσικής, ενώ αντιστοιχεί στο 25% του Σύμπαντος.

«Βρέθηκε το κομμάτι του παζλ που έλειπε. Αν αποδειχθεί αληθινό σημαίνει ότι μια νέα Φυσική θα χρειαστεί για να το εξηγήσει» δήλωσε ο ερευνητής Αντόνιο Ερεντιτάτο, εκπρόσωπος της ομάδας Opera. «Συναρπαστική» χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο Τζέιμς Γκίλις του CERN, ο οποίος εξήγησε ότι «δείχνει πως υπάρχουν πράγματα πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: