Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

... Στέλιος Γιαννακόπουλος - μια υπόσχεση ...

*
Θόδωρος Ακάλεστος
***
*
Με το πρώτο κρούσµα βίας
.
θα αποχωρήσουµε µαζικά από το γήπεδο

*
Επειτα από µία σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα και κυρίως στον Ολυµπιακό, πέντε σηµαντικά χρόνια στην Αγγλία και την Μπόλτον, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα και αναζητεί τον νέο ποδοσφαιρικό σταθµό του, που θέλει να είναι και πάλι η «ερυθρόλευκη» οµάδα.

Ο πρόεδρος, πλέον, του ΠΣΑΠ µιλάει για όλα και ειδικά για τη βία και την εθνική οµάδα.

Σήµερα αρχίζει το Μουντιάλ. Τι µπορεί να κάνει η εθνική οµάδα;

Θα δείξει... Η οµάδα είναι ικανή για καλά πράγµατα, αρκεί να βρεθεί σε καλή κατάσταση. Νοµίζω ότι όλα θα πάνε καλά.

Σου λείπει η Εθνική;

Μου λείπει µε την καλή έννοια. Εζησα στιγµές που εύχοµαι να τις ζήσουν και τα νέα παιδιά που µετέχουν τώρα στην οµάδα. Είναι φοβερό συναίσθηµα αυτό.

Οτο Ρεχάγκελ...

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να υποκλιθεί στην προσωπικότητα και την αξία του γι΄ αυτά που έχει καταφέρει. Το κυριότερο, εκτός φυσικά από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού το 2004, είναι ότι η Ελλάδα δίνει το «παρών» στα µεγάλα ραντεβού, κάτι που πέτυχε ο Ρεχάγκελ.

Η Ιθάκη σου;

Φυσικά ο Ολυµπιακός.

Τι σηµαίνει ο Ολυµπιακός για σένα;

Μαζί µε την Μπόλτον είναι το καλύτερο κοµµάτι της καριέρας µου.

Πώς αισθάνεται ένας αθλητής όταν συµβαίνουν σοβαρά επεισόδια;

Αηδιασµένος, πικραµένος, στενοχωρηµένος, προδοµένος. Πολλά άσχηµα συναισθήµατα που όλοι εύχονται να µην τα νιώθουν. Πόσω µάλλον ένας ποδοσφαιριστής.

Τι σηµαίνει για σένα το αγγλικό ποδόσφαιρο;

Ο ορισµός του ποδοσφαίρου. Το πραγµατικό ποδόσφαιρο σε όλο του το µεγαλείο.

Σωκράτης Κόκκαλης...

Ο αναµορφωτής του Ολυµπιακού τα τελευταία 18 χρόνια. Ο άνθρωπος που µε βοήθησε να ανοίξω τα φτερά µου. Πάντα θα το θυµάµαι.

Σε έχουν πικράνει κάποιοι;

Στο ποδόσφαιρο όχι.

Σε στενοχωρεί η φετινή εικόνα του Ολυµπιακού;

Δεν µε στενοχωρεί. Απλώς είναι µία εικόνα που δεν την έχω συνηθίσει, αλλά νοµίζω ότι θα βελτιωθεί σύντοµα.

Θεωρείς ότι έγιναν λάθη;

Οι πολλοί τραυµατισµοί και οι αλλαγές των προπονητών κόστισαν στην οµάδα.

Τι σου έχει µείνει από τα χρόνια στον Ολυµπιακό;

Η αγάπη του κόσµου, που την εισπράττω καθηµερινά, είναι συναίσθηµα που δεν ξεπληρώνεται µε τίποτα και η κοινή παραδοχή της αξίας µου από µη Ολυµπιακούς. Αυτό δεν εξαγοράζεται µε όλα τα χρήµατα του κόσµου.

Τι ήταν για σένα η συµµετοχή σου στο αγγλικό πρωτάθληµα;

Ηταν ένα δώρο Θεού για την καριέρα µου και ορισµένες στιγµές ένιωθα σαν να ζούσα σε ένα όνειρο όταν έβλεπα τους αντιπάλους και τις οµάδες που έπαιζα εναντίον τους στον αγωνιστικό χώρο.

Τι θυµάσαι µε νοσταλγία;

Τον κόσµο του Ολυµπιακού.

Τι δεν θέλεις να ζήσεις πάλι;

Τις στιγµές που γίνονται επεισόδια και το ποδόσφαιρο πάει στην άκρη. Δηλαδή, περνάει σε δεύτερη µοίρα και πρωταγωνιστές δυστυχώς γίνονται κάποιοι ανεγκέφαλοι. Επίσης δεν θέλω να ζήσω ποτέ ξανά τους τραυµατισµούς.

Τα επεισόδια που συµβαίνουν στην Ελλάδα;

Είναι µία αποκρουστική εικόνα που βγαίνει προς τα έξω και κάνει µεγάλη ζηµιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταµατήσουν όλα αυτά.

Το ποδόσφαιρο τροφοδότησε µε βία και τα άλλα αθλήµατα;

Δεν ξέρω αν τα τροφοδότησε, αλλά το θέµα είναι ότι συνεχίζουν να συµβαίνουν ακόµα και τώρα και εµείς οι αθλητές είµαστε ανήµποροι να αντιδράσουµε. Ως πρόεδρος του ΠΣΑΠ σας λέω ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουµε πάρει οµόφωνη απόφαση µε την έναρξη της νέας σεζόν στο πρώτο κρούσµα βίας ή απειλής της σωµατικής µας ακεραιότητας στον χώρο εργασία µας, που είναι το γήπεδο, να αποχωρήσουµε µαζικά από τους αγωνιστικούς χώρους. Δεν πάει άλλο...

Τι εικόνα έχουν στο εξωτερικό λόγω των επεισοδίων για την Ελλάδα;

Δεν είναι η καλύτερη. Το πρωτάθληµα δεν έχει καλό όνοµα και µε αυτήν την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, η ήδη όχι καλή εικόνα γίνεται ακόµα χειρότερη. Καθιστά την Ελλάδα επικίνδυνο τόπο εργασίας για τους ξένους ποδοσφαιριστές. Δυστυχώς, µας συζητούν πάρα πολύ και όχι για καλά πράγµατα και ήδη µας έχουν στη… γωνία. Τους δίνουµε και εµείς το δικαίωµα αυτό και τα πράγµατα γίνονται χειρότερα.

Εχει µέλλον το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Φυσικά. Αρκεί να προσεχθεί. Να δώσουµε προσοχή στα νέα παιδιά, στα ταλέντα και να τους δοθούν οι ευκαιρίες να παίξουν. Οχι να προτιµάµε έναν ξένο, αµφιβόλου αξίας ή ισάξιο. Στο εξωτερικό κάνουν αυτό ακριβώς. Γιατί να µένει ένας Ελληνας στον πάγκο για έναν ξένο τουλάχιστον ισάξιό του;
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies
---

Δεν υπάρχουν σχόλια: