Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

... ο κ. "Επιτετραμμένος για τα Πανηγύρια" ...

*
Λώρη Κέζα
***
*
Για τα πανηγύρια

*
O κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε μια ακραιφνώς πολιτική δήλωση: «Εγώ δεν είμαι πισωγλέντης». Δεν τον ρώτησε κανείς τίνι τρόπω το γλεντάει αλλά κάτι τέτοια επιστρατεύει για να τραβήξει την προσοχή. Την έχει ανάγκη τώρα που έχρισε εαυτόν υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει, μαζί και το σόου του δημοφιλούς ανδρός που αποφάσισε να περιφρονήσει την ηγεσία του κόμματός του. Μόνος του αποφάσισε να κατέλθει, μόνος του θα διαλέξει αντιπεριφερειάρχες, μόνος του χαράζει τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στα μέρη του. Σε μία από τις αναμέτρητες δηλώσεις του είπε ότι το κόμμα του δεν θα καταφέρει να κερδίσει σε καμία περιφέρεια πλην της σαλονικιώτικης. Η στάση του συμπυκνώνεται σε μια άφατη φράση: «Αν του κοτάει του Σαμαρά, ας με κόψει».

Η δεδηλωμένη ομοφοβία του νομάρχη Θεσσαλονίκης είναι το λιγότερο που μπορεί να του προσάψει κανείς. Το χειρότερο είναι κατά πόσο τηρεί τη νομιμότητα.

Τελευταίο δείγμα παραβατικής συμπεριφοράς ήταν η χθεσινή τηλεοπτική ομολογία του ότι ενθάρρυνε Ρωσοποντίους να χτίσουν αυθαίρετες κατοικίες. Το είπε με περηφάνια, αν όχι με έπαρση. Παρακίνησε πολίτες να παραβούν τον νόμο επειδή είναι κοινωνικά και ιστορικά αδικημένοι. Είναι λοιπόν ηθικός αυτουργός σε ποινικά αδικήματα αλλά αυτό δεν πτοεί ούτε τον ίδιο ούτε τον κύκλο των ανθρώπων που τον στηρίζουν. Κανονικά τι θα έπρεπε να κάνει ένα πολιτικό πρόσωπο;

Προφανώς να δώσει μια πολιτική λύση.

Υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις, υπάρχουν προεδρικά διατάγματα, υπάρχει εν πάση περιπτώσει μια οργανωμένη κοινωνία η οποία λειτουργεί με κανόνες που ψηφίζονται μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία.

Κάποιοι όμως επιμένουν να καλλιεργούν μια κουλτούρα περιφρόνησης όλων αυτών. Πάνω από όλα είναι ο Αρχοντας των Νόμων (αυτή λογίζεται ως ετυμολογία της λέξης «νομ-άρχης»).

Τον τελευταίο καιρό ο κ. Ψωμιάδης έδειξε και με άλλους τρόπους πως περιφρονεί τη νομιμότητα. Εστειλε λοιπόν επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών προτείνοντας, α λα Καρατζαφέρης, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό χωρίς τη διαδικασία «πόθεν έσχες». Εν ολίγοις προτείνει να γίνει η χώρα πλυντήριο χρήματος. Δεν μπαίνει σε ταπεινές λεπτομέρειες, να εξηγήσει, δηλαδή, ποιοι είναι αυτοί που θα ήθελαν να φέρουν χρήματα για να τα καθαγιάσουν στην Ελλάδα, δεν μπαίνει σε ταπεινές λεπτομέρειες να εξηγήσει ποιο είναι το κεφάλαιο που αρνείται τον έλεγχο.

Σημασία έχει να τονωθεί η αγορά. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο κ. νομάρχης έχει απασχολήσει πλειστάκις τις δικαστικές αρχές. Προ μηνός διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έκθεση από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι περιγράφουν πώς βρώμισε η λίμνη Κορώνεια από παραλείψεις και χαριστικές πράξεις του νομάρχη. Επέτρεπε στις βιομηχανίες να πετούν τα λύματα, ξεχνούσε να κάνει ελέγχους και όταν αραιά και πού γίνονταν έλεγχοι εκείνος παρενέβαινε για να σμικρύνει τα πρόστιμα. Η αντίδρασή του ήταν η αναμενόμενη. Είπε ότι θα κάνει έργα, η λίμνη θα αναγεννηθεί και ως κορωνίδα: «Ας νοιάζονταν και άλλοι όσο εμείς για την Κορώνεια».

O κ. Ψωμιάδης είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο στην πολιτική ζωή, εξ ου και η στάση που θα κρατήσει απέναντί του ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι κρίσιμη. Ο πρόεδρος έδειξε τόλμη με το κορίτσι το αψηλό, υπαναχωρεί όμως, σε πρώτη φάση, με τα «τετελεσμένα» του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος διεκδικεί καθημερινά τα ψηφουλάκια όπου γάμος και γιορτή.

Πήγε σε εκδήλωση για το μάζεμα των σκουπιδιών, έπαιξε τρία λεπτά μπάσκετ για να φωτογραφηθεί, επισκέφθηκε οπαδούς στην Κατερίνη. Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει «Επιτετραμμένο για τα Πανηγύρια», δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, έχει βρει τον υποψήφιο. Αν προσανατολιστεί αλλού, κινδυνεύει να χάσει τα σιγουράκια της. Η απόφαση φαίνεται δύσκολη, πρόκειται όμως για ψευδοδίλημμα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies


Δεν υπάρχουν σχόλια: