Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

... και εμείς εξοπλιζόμαστε ...

*
Τασούλα Καραϊσκάκη
***
*
Το στολισμένο ψεύδος των ισχυρών

*
Kαι όμως, δεν μειώθηκαν το 2009, έτος διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με το σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο SIPRI. Τουναντίον, αυξήθηκαν. Αν έναν τομέα στήριξαν οι κυβερνήσεις με τα δανεικά, αυτός ήταν οι εξοπλισμοί, είπε το BBC. Σε πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια υπολογίζεται η παγκόσμια δαπάνη για όπλα – 6% υψηλότερη από το 2008 και διπλάσια από το 2000. Τίποτα, ούτε ένα ισχυρό οικονομικό κραχ δεν μπόρεσε να ανακόψει τη φρενήρη κούρσα. Το 54% της δαπάνης αφορά τις ΗΠΑ (661 δισ. δολ.), που το 2009 έδωσαν 47 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2008. Πάντως, ως ποσοστό του ΑΕΠ, η στρατιωτική δαπάνη εμφανίζεται μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή.

Οσο για την Ελλάδα, την πενταετία 2005–2009, ήταν πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη των εισαγωγών οπλισμού. Προμηθεύτηκε το 4% των όπλων που πωλήθηκαν παγκοσμίως – πυραύλους, αεροπλάνα, υποβρύχια, φρεγάτες, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κ.ά. Το ίδιο, βεβαίως και η Τουρκία. Το ζευγάρι–αρχέτυπο του εξοπλιστικού ανταγωνισμού. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας η αγορά όπλων, το προσωπικό, τα καύσιμα, η συντήρηση, οι αναχαιτίσεις κοστίζουν όσο ένας μικρός πόλεμος, ενώ δεν νοείται συνομιλία με αρχηγό ισχυρού κράτους που να μην περιλαμβάνει ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα... Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί λένε «αγοράστε για να σας στηρίξουμε». Το ψυχροπολεμικό κλίμα συντηρεί τον φόβο και αιτιολογεί τις τεράστιες δαπάνες (2,8% του ΑΕΠ –το 1980 ήταν 5% του ΑΕΠ–, 6 δισ. ευρώ το 2010).
Το πρόβλημα είναι ότι αιτιολογούνται και εκεί όπου δεν υφίσταται τέτοιο κλίμα. Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι χώρες με πολεμική βιομηχανία για να εδραιώσουν την άποψη ότι όπλα ίσον ισχύς και ασφάλεια. Χρηματοδοτούν αθλητικές συνευρέσεις, καλλιτεχνικά φεστιβάλ, αγώνες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, εκδόσεις εντύπων, κατασκευή βιντεοπαιχνιδιών (πολεμικού περιεχομένου). Ο αμερικανικός στρατός θέτει στη διάθεση του Χόλιγουντ αεροπλάνα, στρατόπεδα, αεροπλανοφόρα, στολές, στρατιώτες για τα γυρίσματα ταινιών. Επιστρατεύονται ειδικοί από όλους τους κλάδους των επιστημών, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου υποστηρικτικού δικτύου, έτσι ώστε και να εξασφαλίζεται η κοινωνική αποδοχή της αθρόας πολεμικής παραγωγής και να προσφέρεται η ιδεολογική κάλυψη στα κράτη-πωλητές και τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Να πεισθεί ο φορολογούμενος πολίτης ότι όλα γίνονται για τη διατήρηση της ευημερίας, την ειρήνη και όχι τον πλουτισμό. Οτι στόχος είναι η δημοκρατία και η ελευθερία, οι ελεύθερες εκλογές, το κράτος δικαίου σε σπαρασσόμενες περιοχές και όχι η επικαρπία πρώτων υλών, οι χρυσοφόροι επενδύσεις. Ετσι, όλα διεκπεραιώνονται πολιτισμένα, μεγαλόθυμα, σε ένα περιβάλλον καθαρό που δεν μυρίζει αίμα.

Οσο για τις γκρίζες ζώνες του κόσμου, που δημιουργήθηκαν από τους ανταγωνισμούς, τις συρράξεις, την εκπτώχευση, μοιάζει λογικό να αποτελούν διαρκή θέατρα του πολέμου. Εύφλεκτες περιοχές που θα «καθαρίσουν», όχι με την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τους θεσμούς, αλλά με τη βία και τις έξωθεν παρεμβάσεις.

Το στολισμένο ψεύδος των ισχυρών. Η αλήθεια διαφαίνεται μόνον όταν διαλύεται η περιρρέουσα πίστη. Ομως τη στιγμή που η κατανόηση του λάθους αποβαίνει κοινό αγαθό και ομόθυμη αλήθεια, ο οπλισμένος άνθρωπος, επίτιμος ασθενής του κόσμου, ήδη διασπαθίζει την ικμάδα του.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies
---
... οι stavrovelonies έχουν συγγένεια 1ου βαθμού με τη stavrovelonia.pblogs.gr ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: