Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

... Κάρλος Σαντάνα - η επιστροφή ...

*
Σάκης Δημητρακόπουλος
***
*
Κάρλος Σαντάνα

*
Η επιστροφή του βασιλιά της κιθάρας
*
Το νέο άλμπουμ-έκπληξη του αειθαλούς μεξικανού κιθαρίστα είναι αφιερωμένο στα μεγαλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν για το όργανο αυτό
*
«Σαντάνα» και «κιθάρα».
Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις αυτά τα δύο πράγματα τα τελευταία σαράντα χρόνια; Απλώς δεν μπορείς. Αυτό σκέφθηκε ο πανούργος Κλάιβ Ντέιβις, ο σπουδαίος άνθρωπος της μουσικής βιομηχανίας, μόνος πλέον στο είδος του, και πολύ σωστά συμβούλεψε για μία ακόμη φορά τον «προστατευόμενό» του και συνεργάτη του Κάρλος Σαντάνα να πραγματοποιήσει ένα ακόμη έξυπνο βήμα στην καριέρα του. Να ηχογραφήσει δηλαδή ένα άλμπουμ εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κιθάρα, και μάλιστα με τα μεγαλύτερα κομμάτια που έχουν γραφτεί για το όργανο, που είναι με τη σειρά του συνώνυμο με τη ροκ μουσική.

Ο τίτλος του είναι υπερβολικός, όπως ίσως και ο στόχος, γιατί πώς μπορείς μέσα σε ένα μόνο CD να συμπεριλάβεις τα μεγαλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν για την κιθάρα; Το «Guitar Ηeaven: Τhe Greatest Guitar Classics Οf Αll Τime» όμως σίγουρα περιέχει δεκατρία από αυτά. Συνθέσεις όπως το «Whole Lotta Love» των Led Ζeppelin ή το «Riders Οn Τhe Storm» των Doors σίγουρα συγκαταλέγονται σε μια τέτοια λίστα. Το δεύτερο βήμα ήταν να διαλέξει, όπως συνηθίζει στα άλμπουμ που κυκλοφορεί την τελευταία δεκαπενταετία, και τους εντυπωσιακούς μουσικούς που θα προσδώσουν στο όλο επιχείρημα μια πολυτέλεια πέρα από τα συνηθισμένα. Ο κατάλογος μεγάλος και άκρως εντυπωσιακός. Ο Κρις Κορνέλ ερμηνεύει το τραγούδι των Ζeppelin, ο ίδιος ο Ρέι Μάνζαρεκ έχει επιστρατευθεί για το τραγούδι των Doors, ο Ρομπ Τόμας τραγουδά το «Sunshine Οf Υour Love» των Τraffic, ο ράπερ Νας το «Βack Ιn Βlack» των ΑC/DC, ενώ η σόουλ πριγκίπισσα Ιντια Αρι και ο διάσημος τσελίστας Γιο-Γιο Μα δίνουν μιαν άλλη διάσταση στο «While Μy Guitar Gently Weeps» των Μπιτλς.

Ο συνάδελφός του από το Γούντστοκ, ο Τζο Κόκερ, τραγουδά το αριστούργημα του Τζίμι Χέντριξ «Little Wing» και ο Σκοτ Γουίλαντ ταιριάζει ως ο απόλυτος ερμηνευτής για το «Can΄t Υou Ηear Μe Κnockin΄» των Ρόλινγκ Στόουνς.

Ο ίδιος αναλαμβάνει ως συνήθως τον ρόλο του διευθυντή ορχήστρας στην πολυμελή μπάντα και φυσικά χαρίζει στα τραγούδια αυτά το γνωστό λάτιν-ροκ ύφος που μας έχει συνηθίσει. Το τελευταίο είναι και ο λόγος που το άλμπουμ αυτό αποτελεί και ένα ρίσκο για την καριέρα του Σαντάνα, αφού κάποιοι μπορεί να δουν με υποψία τέτοιες εκτελέσεις σε αυτά τα κλασικά τραγούδια.

Η εκτέλεση του τραγουδιού των Μπιτλς είναι αφιερωμένη ειδικά στον Τζορτζ Χάρισον και ακούγοντάς το η χήρα του Σκαθαριού, Ολίβια Χάρισον, είπε στον Σαντάνα: «Με έκανε να πηδήξω από χαρά και να κλάψω την ίδια στιγμή». «Για να φτιάξω αυτά τα τραγούδια» λέει ο 63χρονος δημιουργός «χρειάστηκαν τεράστια αποθέματα πίστης από αυτούς τους απίστευτους μουσικούς και απίστευτους τραγουδιστές που πίστεψαν και εμένα και τον Κλάιβ, μια αλυσιδωτή αντίδραση αγάπης που ξεκινά από την πίστη».

Ο Κλάιβ Ντέιβις με τη σειρά του λέει: «Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτή τη δουλειά, πέρα από τους τίτλους και τη φήμη τους,είναι ότι πρόκειται για κλασικά τραγούδια κιθάρας. Και αποτελούν γιορτή για την κιθάρα επειδή ακριβώς τα παίζει ο Κάρλος Σαντάνα».

Το «Guitar Ηeaven: Τhe Greatest Guitar Classics Οf Αll Τime» είναι το πρώτο άλμπουμ του Σαντάνα μετά την τριλογία-υπερπαραγωγή που άρχισε με το «Supernatural» το 1999, συνεχίστηκε με το «Shaman» το 2002 και έκλεισε με το «Αll Τhat Ι Αm» το 2005. Αυτή η τριλογία αποτελεί μία ακόμη έξυπνη ιδέα του Κλάιβ Ντέιβις, του ανθρώπου που ανακάλυψε όχι μόνο τον Σαντάνα το 1969 στο Γούντστοκ αλλά και πολλούς άλλους, όπως τον Μπάρι Μανίλοου, τη Γουίτνι Χιούστον, τον Μπρους Σπρίνγκστιν, την Αλίσια Κιζ αλλά πρόσφατα τη Λιόνα Λούις.
*
ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΑ
*
Το «Supernatural» πραγματοποίησε απίστευτες πωλήσεις το 1999 με τις έξυπνες συνεργασίες του και τα ομολογουμένως πολύ έξυπνα τραγούδια του. Με 15 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική και άλλα τόσα στον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνο έγινε το πιο εμπορικό άλμπουμ της καριέρας του Σαντάνα αλλά και ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών,με τραγούδια όπως το «Smooth» και το «Μaria Μaria». Τα 10 GRΑΜΜΥπου κέρδισε έδωσαν ώθηση και στην επόμενη δουλειά «Shaman», που ανέβηκε στο Νο 1 των αμερικανικών τσαρτ. Το «Αll Τhat Ι Αm» επιβεβαίωσε απλώς το υψηλό επίπεδο στο οποίο μάς έχει συνηθίσει.

Το άλμπουμ του Κάρλος Σαντάνα με τίτλο «Guitar Ηeaven: Τhe Greatest Guitar Classics Οf Αll Τime» θα κυκλοφορήσει από τη Sony Μusic στις 21 Σεπτεμβρίου.
---

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies

4 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Μας είχε χαρίσει απίστευτες-αλησμόνητες στιγμές...σε πάρτυ καλοκαιρινά της εποχής μας!

kariatida62 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kariatida62 είπε...

Ο χρόνος στέκεται αμείλικτος ακόμα και στους βασιλιάδες!!!

Τυπο-θραύστης είπε...

... γεια σου "Καρυάτιδα" ...
... ε, λοιπόν, ο Σαντάνα δεν έχει χάσει τίποτα από το ταλέντο και τη ζωηράδα του ...
... εξακολουθεί να μαγεύει, όπως τότε ...
... τελικά, η καρδιά μετράει και όχι τα χρόνια της αστυνομικής ταυτότητας ...
... έρρωσο ...