Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

... ιδιωτικοί πόλεμοι; ...

*
Ρούσσος Βρανάς
***
*
ΔΡΟΜΟΙ των ιδιωτικών στρατών
*
2.722 ηµέρες...
... από τότε που τα αµερικανικά στρατεύµατα διάβηκαν τα κουβεϊτιανά σύνορα και µπήκαν στο Ιράκ, η αµερικανική πλευρά ανακοίνωσε επισήµως τον τερµατισµό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Είναι όµως µια ψευδής ανακοίνωση, ένας ψευδής τερµατισµός. Την ώρα που χιλιάδες αµερικανικά στρατεύµατα αποχωρούν, ιδιωτικοί στρατοί σπεύδουν να πάρουν τη θέση τους. Ο αριθµός τους αναµένεται να διπλασιαστεί τους προσεχείς µήνες. Τον περασµένο µήνα, οι ιδιωτικοί στρατοί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ξεπερνούσαν κατά 19% τα ένστολα αµερικανικά στρατεύµατα, κάτι που κάνει αυτούς τους δύο πολέµους τους πιο ιδιωτικοποιηµένους στην αµερικανική ιστορία. Η συζήτηση...

... στα κατεστηµένα µέσα ενηµέρωσης περιστρέφεται γύρω από το αν τα αµερικανικά στρατεύµατα αποχωρούν από το Ιράκ νικηφόρα. Κανείς όµως δεν συζητάει για τους ιδιωτικούς στρατούς. Ούτε και θέτει το ζήτηµα της λογοδοσίας τους σε περιπτώσεις εγκληµάτων πολέµου. Κανείς, εκτός από τον Μπιλ Κουίλγκλι και τη Λόρα Ρέιµοντ του αµερικανικού Κέντρου Συνταγµατικών Δικαιωµάτων. «Οταν προκύψουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων από τους ιδιωτικούς στρατούς στην επόµενη φάση της κατοχής του Ιράκ, κάτι που ασφαλώς θα συµβεί, τι προβλέπεται για την απονοµή της Δικαιοσύνης;», αναρωτιούνται στο περιοδικό «Κάουντερπαντς». «Η µαζική συρροή ιδιωτικών στρατών στο Ιράκ συµπίπτει µε µία περίοδο που αµφισβητείται η ατιµωρησία τους». Το χειρότερο από όλα είναι πως σε αυτή τη µακάβρια εργολαβία, η επίβλεψη των εργολάβων έχει ανατεθεί στους ίδιους τους εργολάβους. Πώς θα χειριστούν οι δικαστικές αρχές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στο Ιράκ από τους ιδιωτικούς στρατούς; Το παρελθόν έχει δείξει πως οι ιρακινοί πολίτες δεν µπορούν να ελπίζουν στο αµερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί έχει ήδη δει «κόκκινη κάρτα» από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το αµερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν άσκησε ποτέ ποινική δίωξη στα µέλη ιδιωτικών στρατών που είχαν εµπλακεί σε βασανιστήρια κρατουµένων στις φυλακές του Αµπού Γκράιµπ.

Με συµφωνία...
... του 2008, το ιρακινό Κοινοβούλιο έχει αναλάβει τη δικαιοδοσία να ασκεί διώξεις κατά µελών των ιδιωτικών στρατών που διαπράττουν εγκλήµατα κατά ιρακινών πολιτών. Αραγε θα αφεθεί ποτέ ελεύθερη η ιρακινή Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις εναντίον αυτών των αµερικανικών µισθοφορικών εταιρειών; Οµως, ακόµη και τότε, οι εργολάβοι του θανάτου θα εξακολουθήσουν να φυγαδεύουν τους κατηγορούµενους µισθοφόρους τους, όπως ακριβώς έκαναν πάντα.

Οι ιδιωτικοί...
... στρατοί πληµµυρίζουν σήµερα τους δρόµους όπου οι Ιρακινοί εργάζονται, µεγαλώνουν τα παιδιά τους και ζουν την καθηµερινή τους ζωή. «Ως γερουσιαστής, ο Οµπάµα είχε υποσχεθεί την απεξάρτηση από τους ιδιωτικούς στρατούς και είχε πει πως τα µέλη τους θα λογοδοτούν και αυτά όπως και οι τακτικοί στρατιώτες», γράφουν οι Κουίλγκλι και Ρέιµοντ. «Ως πρόεδρος, προσποιείται πως τερµατίζει την κατοχή του Ιράκ µε την αποχώρηση των µάχιµων στρατευµάτων, ενώ την ίδια ώρα, αυτός και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προσλαµβάνουν σκοτεινές στρατιές για να τα αντικαταστήσουν».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: