Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

... βάζουν τα στήθη τους μπροστά ...

*
Γιώργος Αγγελόπουλος
***
*
ΑΝΝΑ ΧΟΥΤΣΟΛ

*
 Όλα για την Ουκρανία
*
Η 26χρονη Ουκρανή Αννα Χούτσολ είναι η επικεφαλής της οµάδας Femen, των νεαρών γυναικών που από το 2008 διαδηλώνουν γυµνόστηθες για θέµατα όπως ο σεξοτουρισµός, ο σεξισµός, ή η... έλλειψη ζεστού νερού στους φοιτητικούς κοιτώνες.

Οι νεαρές Ουκρανές έχουν διαδηλώσει επίσης διαµαρτυρόµενες επειδή η Ουκρανία δεν κέρδισε µετάλλια στους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, αλλά και εναντίον του Βλαντίµιρ Πούτιν, ενώ εξετάζουν το ενδεχόµενο να µετατραπούν σε πολιτικό κόµµα και να κατεβάσουν στις επόµενες εκλογές υποψήφιες για το Κοινοβούλιο. Το Femen (από τη λέξη «γυναικείο» στα ουκρανικά) υποστηρίζει πως έχει περισσότερους από 25.000 οπαδούς και πως, µετά το πορτοκαλί, το ροζ θα είναι το χρώµα της επόµενης ουκρανικής επανάστασης.

Η Χούτσολ διοικεί έναν µικρό στρατό από 300 ακτιβίστριες, ως επί το πλείστον φοιτήτριες, που είναι έτοιµες να γδυθούν δηµοσίως για να υποστηρίξουν τα δικαιώµατα των γυναικών της χώρας τους. «Αν ντυνόµασταν καθαρίστριες, δεν θα προσελκύαµε τόση προσοχή στα θέµατά µας», τονίζει στο πρακτορείο Ρώυτερ. Η Χούτσολ ξεκίνησε το κίνηµα ως διαµαρτυρία για τον σεξοτουρισµό που αναπτύσσεται στην Ουκρανία, κυρίως από την Τουρκία, όµως το Femen έχει πλέον διευρύνει τις δραστηριότητές του και τον πολιτικό του ρόλο. Οι ακτιβίστριές του προκάλεσαν µια µικρή διπλωµατική αναταραχή τον περασµένο µήνα στη διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντίµιρ Πούτιν.

Εξι απ’ αυτές γδύθηκαν από τη µέση και πάνω και φώναξαν στον ρώσο ηγέτη σεξουαλικά φορτισµένα συνθήµατα που σήµαιναν κάτω τα χέρια από την Ουκρανία. «Η Ουκρανία δεν είναι Αλίνα», έλεγε ένα απ’ αυτά µε αναφορά στη γυµνάστρια Αλίνα Καµπαγέβα που εικάζεται ότι έχει σχέσεις µε τον Πούτιν. Την περασµένη εβδοµάδα δύο µέλη του Femen γύµνωσαν τα στήθη τους στη διάρκεια ιρανικής έκθεσης στο Κίεβο εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Σακινέχ Μοχαµαντί-Αστιανί, την Ιρανή που κινδυνεύει να λιθοβοληθεί µέχρι θανάτου για µοιχεία. Και οι ουκρανικές αρχές αρχίζουν να χάνουν την υποµονή τους. «Η αστυνοµία γίνεται τώρα περισσότερο επιθετική. Τουλάχιστον αυτό δείχνει ότι µας παίρνουν στα σοβαρά», παρατηρεί η Χούτσολ.

Ο κύριος στόχος του Femen είναι να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην ανδροκρατούµενη µετασοβιετική κοινωνία της Ουκρανίας. Οµως δεν πρόκειται για κλασικό γυναικείο κίνηµα. Οι γυναίκες του δεν έχουν πρότυπα και θεωρούν την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιµοσένκο, τη γνωστότερη γυναίκα της Ουκρανίας, έναν ακόµη πρωταγωνιστή της µπαγιάτικης πολιτικής σκηνής. Αρκετοί υποστηρίζουν πως η σεξουαλική φύση των διαµαρτυριών τους – νεαρές γυναίκες που γδύνονται από τη µέση και πάνω, κινούνται προκλητικά και φωνάζουν σχεδόν άσεµνα συνθήµατα – υπονοµεύει τις ίδιες τις αξίες του κινήµατός τους. Οµως οι ίδιες δεν βλέπουν καµία αντίφαση. «Ξεκινήσαµε ντυµένες, όµως δεν µας πρόσεχε κανένας», εξηγεί στο Ρώυτερ η 22χρονη φοιτήτρια των Οικονοµικών Αλεξάντρα Σεβτσένκο.

«Βγάζοντας τα ρούχα µας, προσελκύουµε προσοχή στις απόψεις µας. Το σώµα µας είναι ό,τι έχουµε. ∆εν ντρεπόµαστε γι’ αυτό».

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: