Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

... για να ξέρουμε πόσα και σε ποιούς χρωστάμε ...

*
"Τα Νέα"
***
*
94 δισ. δολάρια τα γαλλο-γερμανικά δάνεια προς την Ελλάδα
*
... χωρίς λόγια ...

Συνολικά, 57,3 δισ. δολάρια έχουν δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο και οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις γαλλικές τράπεζες, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό χρέος προς τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι κατά 20 δισ. χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών το ύψος των δανείων που είχαν χορηγήσει στην Ελλάδα οι γερμανικές τράπεζες στο τέλος του Ιουνίου του 2010 ανήλθε σε 36,8 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 22,6 δισ. ευρώ ήταν δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - 4,7 δισ. δολάρια σε τράπεζες και 9,6 δισ. δολάρια σε άλλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με Τράπεζα, τα δάνεια των γαλλικών τραπεζών προς την Ελλάδα ήταν συνολικά υψηλότερα, αλλά χαμηλότερα όσον αφορά το δανεισμό προς το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το σύνολο των γαλλικών δανείων ήταν 57,3 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 17,8 δισ. δολάρια ήταν προς το ελληνικό Δημόσιο, τα 0,8 δισ. δολάρια προς τις τράπεζες και τα 38,7 δισ. δολάρια προς μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο δανεισμός των γερμανικών τραπεζών και προς την Ισπανία, φθάνοντας συνολικά τα 181,6 δισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου, αλλά ο κύριος όγκος του ήταν προς τις τράπεζες και τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικότερα, τα 81,1 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια σε ισπανικές τράπεζες και 74,4 δισ. δολάρια δάνεια σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι βρετανικές τράπεζες είχαν ανεξόφλητο δανείων στην Ισπανία ύψους 104,7 δισ. δολαρίων, από το οποίο περίπου τα δύο τρίτα αφορούσε δάνεια σε τραπεζικές επιχειρήσεις.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: