Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

... προφητείες για το μέλλον του Wikileaks ...

*
Μιχάλης Μητσός
***
*
Ο γάτος που µιλούσε

*
Σήµερα θα µιλήσουµε για έναν γάτο που µιλούσε µε ανθρώπινη λαλιά. Τον έλεγαν Τόµπερµορι. Και για έναν περίεργο λόγο έχει άµεση σχέση µε την υπόθεση Wikileaks.

Η ιδέα ανήκε σ’ έναν από τους καλεσµένους της δεξίωσης στην κατοικία των Μπλέµλι: κι αν µαθαίναµε τον γάτο του σπιτιού να µιλά; Το εγχείρηµα αποδείχθηκε εύκολο, αλλά το ταµπεραµέντο του γάτουδεν ήταν ακριβώς αυτό πουάρµοζε στο περιβάλλον. Περιφρονώντας πλήρως τους κανόνες κοινωνικής συναναστροφής, ο Τόµπερµορι άρχισε να ξερνάει όλα τα κουτσοµπολιά που είχε ακούσει. Η οικοδέσποινα, ας πούµε, είχε καλέσει µια συγκεκριµένη ανόητη γυναίκα µόνο και µόνο για να της πουλήσει ένα χαλασµένο παλιό αυτοκίνητο. Μια άλλη καλεσµένη είχε χαρακτηρίσει τους οικοδεσπότες «αφόρητα ανιαρούς», αλλά είχε αποδεχθεί την πρόσκληση επειδή είχαν έναν πρώτης τάξεως µάγειρα. Οταν ο ταγµατάρχης Μπάρφιλντ ζήτησε να µάθειγια τασαλιαρίσµατα του γάτου µε την τοπική χελώνα, έλαβε από τον ενδιαφερόµενο µια παγερή απάντηση: «Υποθέτω ότι δεν θα θέλατε να στρέψω τη συζήτηση προς τις δικές σας ιδιωτικές υποθέσεις».

Ο Τόµπερµορι πρωταγωνιστεί στο οµώνυµο βιβλίο του Σάκι, ενός σκωτσέζου συγγραφέα που έζησε από το 1870 ως το 1916 και το πραγµατικό του όνοµα ήταν Εκτορ Χιου Μονρό (στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροδακιό, σε µετάφραση Αργυρώς Πιπίνη). Και ο Τζόναθαν Φορντ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» τον θυµήθηκε µε αφορµή τα προβλήµατα που έχουν αυτήν την περίοδο οι Ηνωµένες Πολιτείες µε τον Τζούλιαν Ασάνζ. Ο γάτος δεν χρειαζόταν βέβαια έναν συνένοχο στον αµερικανικό στρατό για να του δίνει τις απόρρητεςπληροφορίες. Τις έπαιρνε απευθείας από τις βόλτες του µπροστά στα παράθυρα των υπνοδωµατίων, «όπου µπορούσε να παρατηρεί τα περιστέρια – κι ένας θεός ξέρει τι άλλο». Σε µια προσπάθεια να τον σταµατήσει, η Λαίδη Μπλέµλι τον στέλνει κάποια στιγµή να δει αν το φαΐ είναι έτοιµο. Αυτό προκαλεί όµως πανικό στους καλεσµένους, που φοβούνται ότι ο γάτος θα αρχίσει να µιλά στους υπηρέτες. Η οικοδέσποινα σκέφτεται τότε την έσχατη λύση: να βάλει στρυχνίνη στο φαΐ του.

Την εποµένη των αποκαλύψεων, ο κηπουρός βρίσκει το πτώµα του Τόµπερµορι ανάµεσα σε κάτι θάµνους. Απ’ ό,τι φαίνεται, τον είχε σφάξει ο γάτος του εφηµέριου, ίσως για τα µάτια ενός θηλυκού. Η οµαλότητα επιστρέφει στο σπίτι. Μετά το γεύµα, µάλιστα, η Λαίδη Μπλέµλι µε αναπτερωµένο το ηθικό θα γράψει µια οργισµένη επιστολή στον εφηµέριο, µε την οποία διαµαρτύρεται για την απώλεια του αγαπηµένου της γάτου. Η παρεξήγηση λύθηκε. Οι σχέσεις της µε τους καλεσµένους θα αποκατασταθούν πλήρως.

Το βιβλίο του Σάκι είναι διδακτικό, και αφήνει τη φαντασία µας να οργιάσει. Ενα ερώτηµα µένει ανοιχτό: στην περίπτωση του ιδρυτή του Wikileaks, ποιος θα παίξει τον ρόλο του γάτου του εφηµέριου;
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: