Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

... ανεκτικοί στους φράκτες ...

*
Γιώργος Γιουκάκης
***
*
Ο φράχτης, το σύρμα και τα τείχη...

*
*
Η αλήθεια είναι πως η μοναδική επαφή των Νεοελλήνων με «συρματοπλέγματα» και «φράχτες» έχει γίνει μέσω Χόλιγουντ ή έστω ευρωπαϊκού κινηματογράφου, καθώς η γενιά που έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σιγά σιγά δύει. Ισως γι΄ αυτό, κι επειδή μια Λίστα του Σίντλερ δύσκολα μπορεί να καταστεί βιωματική υπόθεση, καταγράφεται τέτοια ανεκτικότητα και ανοιχτόμυαλη διάθεση στη δημόσια συζήτηση για το «σύρμα» στον Εβρο.

Μα κι από την άλλη, όταν το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών, βραβεύει μια εκπαιδευτικό η οποία στην πανηγυρική αντιφώνησή της μιλά για τους «ελεύθερους πολιορκημένους του Αγίου Παντελεήμονος» και ομνύει στους ανά την επικράτεια πολέμαρχους της ελληνοχριστιανικής καθαρότητας, τότε ποιο πνεύμα και ποια παιδεία θα ορθώσουν ανάχωμα στα πάσης φύσεως συρματοπλέγματα;

Αυτά, για την εδώ πλευρά του φράχτη. Γιατί και η από κει... Αίφνης οι γείτονες αντελήφθησαν ότι το τείχος που ετοιμάζεται να στήσει η Ελλάδα στα σύνορα αποτελεί, λένε, συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί πως θέλουμε να κλείσουμε την ευρωπαϊκή πόρτα στην Τουρκία, αρνούμενοι να αντιληφθούμε ότι σε όλο τον κόσμο πλέον πέφτουν τα τείχη. Το υποστηρίζουν στα σοβαρά αυτοί που αρνούνται εδώ και 10ετίες να δουν ότι το μοναδικό τείχος που έμεινε στην Ευρώπη βρίσκεται στη Λευκωσία. Και δεν είναι από σύρμα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies

*

1 σχόλιο:

evangello είπε...

ΑΨΟΓΟ ΘΕΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!