Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

... κ. Πάνος - "οιονεί εκπρόσωπος της Αστυνομίας" ...

*
Γιώργος Βότσης
***
*
«Λάθη» της ΕΛ.ΑΣ. και 45 «στηλίτες»

*
Πάνος Σόμπολος, λοιπόν. Πρύτανης του αστυνομικού ρεπορτάζ και αμετακίνητος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ - για να προσωποποιεί, για τον πολίτη, την ποιότητα του δημοσιογραφικού σιναφιού, έτσι όπως εμφανίζεται τηλεοπτικά ως «οιονεί εκπρόσωπος της αστυνομίας», καταπώς το διατυπώνει εύστοχα το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Ολη την περασμένη εβδομάδα ο κύριος πρόεδρος σκορπούσε δεξιά και αριστερά «συγγνώμες» για τη νεαρή Γερμανίδα καθηγήτρια, που επί ένα τριήμερο την ξέσκιζαν κανάλια και εφημερίδες, στα πρότυπα της Καταρίνα Μπλουμ, σαν τρομοκράτισσα και κόρη τρομοκρατών της RAF.

«Πέσαμε θύματα όλοι μιας κακής ενημέρωσης από την αστυνομία... (αλλά) πιστεύω απόλυτα ότι και οι αστυνομικοί δεν είχαν δόλο...», ψέλλιζε ο ανεκδιήγητος πρόεδρος. Σαν βρεγμένη κότα. Και διότι όλος αυτός ο συρφετός των ανθρωποβόρων στα κανάλια και τις εφημερίδες πνευματικοί γόνοι του και επαγγελματικοί κλώνοι του είναι. Κι αν κάπου κάπου στριμώχνονται, σπεύδει να τους παράσχει ασπίδα προστασίας. Οπως λ.χ. το 2003, που το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε μια σπάνια αναλαμπή, καταδίκασε μερικούς από δαύτους. Μάρτυρας υπεράσπισής τους ο Πάνος Σόμπολος, βεβαίως. Θύμα τότε του δημοσιογραφικού κανιβαλισμού, η Μ.Κ., που την κατέστησαν, σαν «Αννα της "17 Νοέμβρη"», διαβόητη και αιμοσταγή τρομοκράτισσα...

Για «γκάφα ολκής της αστυνομίας» κάνει λόγο η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ. Αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται για «γκάφα». Οπως δεν έκαναν «λάθος», καταπώς ανακοίνωσε, ψευδόμενη διαρκώς, η ΕΛ.ΑΣ., όταν οι κουκουλοφόροι (σαν καταδότες της γερμανικής Κατοχής) τρομοκράτες της Αντιτρομοκρατικής τουλούμιασαν στο ξύλο και έγδυσαν τον νεαρό Δημοσθένη Παπαδάτο, στέλεχος του Συνασπισμού, που ο όλο και θρασύτερος Πάγκαλος τον θέλει... φωλεά τρομοκρατών.

Σε πέντε μόλις λεπτά, με ηλεκτρονική επικοινωνία, η ΕΛ.ΑΣ. μπορούσε (και είναι αδιανόητο να μην το έκανε) να εξακριβώσει κατά πόσον οι γονείς της Φέης-Μαρί Μάγερ υπήρξαν μέλη της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Και, προφανώς, το 'κανε. Αλλά της ήταν αναγκαία η μυθοπλασία:

Πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία οι συλλήψεις και εντυπωσιακό υπερθέαμα η προσαγωγή στον εισαγγελέα των, κατά τους ποικίλους Σόμπολους, «τρομοκρατών».

Στη σοσιαλιστική δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, αν συλληφθείς και επ' αυτοφώρω ως βιαστής, παιδεραστής, δουλέμπορος, νταβατζής, έμπορος ναρκωτικών, φοροκλέφτης, καταχραστής και κρατικός λειτουργός της αρπαχτής, το όνομά σου δεν δημοσιεύεται. Αλλά αν κατηγορηθείς από την Αντιτρομοκρατική και κάθε Σόμπολο σαν τρομοκράτης, φαρδύ-πλατύ το όνομά σου και φόρα-παζάρι η φάτσα σου στα κανάλια, για διαπόμπευση και εσαεί στιγματισμό, έστω κι αν απαλλαγείς στο δικαστήριο. Τεκμήριο αθωότητας δεν υπάρχει...

«Δεν θέλω να σας βλέπω μπροστά μου», είπε έντονα η Φέη-Μαρί Μάγερ στους δημοσιογράφους, που την περικύκλωσαν την περασμένη Δευτέρα, όταν βγήκε ελεύθερη από το ανακριτικό γραφείο. Η εισαγγελέας είχε προτείνει να προφυλακιστεί! Διότι τολμά να δηλώνει ότι είναι αναρχική! Και στο διαμέρισμά της η Αντιτρομοκρατική, μαζί με τις οδοντόβουρτσες, κατέσχεσε και αναρχικά βιβλία! Αναρχική, άρα (κατά τους Σόμπολους και τη λαμπρή εισαγγελέα) τρομοκράτισσα! Οπερ έδει δείξαι... Αντε να τους πείσεις ότι η αποτελεσματικότερη κριτική κατά των ανεγκέφαλων που φλερτάρουν με την τρομοκρατία γίνεται από αριστερά (εύκολο είναι να ξεφυλλίσουν την πρόσφατη συλλογή με 22 κείμενα, εκδόσεις «Διάπυρος», με τον εύγλωττο τίτλο «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική»).

Η Φέη-Μαρί Μάγερ και η μητέρα της, Μπάρμπαρα Μάγερ, δήλωσαν ότι θα σύρουν στη Δικαιοσύνη τούς «ρουφιανοδημοσιογράφους-φερέφωνα της αστυνομίας», που δεν ντρέπονται να σπιλώνουν τον οποιοδήποτε σαν τρομοκράτη και να καταστρέφουν τη ζωή του. Θα πράξουν άριστα.

Με τέτοια δημοσιογραφία, είναι αυταπόδεικτο ότι η βαθιά κρίση του Τύπου είναι, πρωτίστως, κρίση αξιοπιστίας. Και δεν πρόκειται μόνο για τους αστυνομικούς ρεπόρτερ, που μηρυκάζουν τις σκόπιμες «διαρροές» της αστυνομίας - κι όποιον πάρει ο Χάρος. Η δημόσια τηλεόραση έχει μετατραπεί σε μια γιγάντια κυβερνητική «ντουντούκα». Τα περισσότερα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και των ιδιωτικών καναλιών επιδίδονται ξετσίπωτα σε αχαλίνωτη προπαγάνδα - κυρίως φιλοκυβερνητική, αλλά όχι μόνο.

Μπούχτισε ο κόσμος και, ευτυχώς, άρχισε να αντιδρά. Παραμονές Χριστουγέννων οι τοίχοι στο κέντρο της Αθήνας γέμισαν με μια αφίσα, με τεράστια γράμματα: ΑΛΗΤΕΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Από κάτω, 45 ονόματα γνωστών δημοσιογράφων των εφημερίδων και τηλεοπτικών αστέρων (και του Π. Σόμπολου). Κανονικό ξεφώνημα - όπου μαζί με τα ξερά καίγονται και κάποια χλωρά. Δημόσια στηλίτευση, σαν τους «στηλίτες» του «τζουμπέ» Δ. Βούλγαρη...

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κ. Λουράντος διέκοψε έξαλλος τον ρεπόρτερ του ALTER: «Να ντρέπεσαι! Δεν είσαι δημοσιογράφος. Είσαι κυβερνητικός εκπρόσωπος...». Ο Απ. Γκλέτσος, δήμαρχος Στυλίδας, στόλισε καταπώς τούς έπρεπε τους τηλεοπτικούς κεκράκτες των εργολάβων που τον επέπλητταν γιατί «πήρε το νόμο (των εργολάβων) στα χέρια του».

Το «κλου», ωστόσο, ήταν την Πέμπτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του MEGA. Για μια φορά είχε δίκιο ο Πρετεντέρης (χαρακτήρισε τις εξεταστικές επιτροπές «κοινοβουλευτικά καραγκιοζιλίκια») και μαζί με την Τρέμη προκάλεσαν έκρηξη του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα:

«Καραγκιόζηδες είστε σεις που δηλητηριάζετε καθημερινά το λαό με κατευθυνόμενη πληροφόρηση!».

Και πού 'σαι ακόμη...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: