Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

... δικτατορία της νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας ...

*
Ρούσσος Βρανάς
***
*
ΔΡΟΜΟΙ της εξαθλίωσης
*
Ενα βίαιο...
... αντιδηµοκρατικό πλήγµα κατά των κοινωνικών κεκτηµένων, που όµοιό του δεν έχουµε ξαναδεί, εξυφαίνεται στους διαδρόµους της ευρωπαϊκής υπερεξουσίας. αποκαλύφθηκε σε κείµενο εργασίας το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τις 25 Φεβρουαρίου. Με τίτλο «Βελτιωµένος συντονισµός των οικονοµικών πολιτικών στην ευρωζώνη», περιέχει τα πολεµοφόδια για µια πρωτοφανή αντικοινωνική επίθεση εναντίον των εργαζοµένων, των νέων και των συνταξιούχων, που θα εξαπολυθεί αµέσως µόλις πάρει το «πράσινο φως» από τις Συνόδους του Eurogroup στις 11 και του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου στις 25 Μαρτίου.

Με αποκριάτικη...
... µάσκα, καµουφλαρισµένο ώστε να µην αναγνωρίζεται εύκολα από τους πολίτες, αυτό το σχέδιο περιλαµβάνει την τελευταία µεταµφίεση του διαβόητου Συµφώνου ανταγωνιστικότητας. ∆εν θα βρει κανείς σε αυτό τίποτα για δηµιουργία θέσεων εργασίας, τίποτα για βιοµηχανική και αγροτική ανάπτυξη, τίποτα για τις δηµόσιες υπηρεσίες, τίποτα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναµης των πολιτών. Στην πραγµατικότητα, δεν είναι παρά ένα γερµανογαλλικό σύµφωνο για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής οικονοµίας, σύµφωνα µε νεοφιλελεύθερα κριτήρια που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ευρωπαϊκού µεγάλου κεφαλαίου. Με αυτό το σχέδιο επιχειρείται ένας γενικευµένος µισθολογικός ανταγωνισµός µε την προσαρµογή των µισθών στην παραγωγικότητα.

«Οι εκτεταµένες και παρατεταµένες µισθολογικές αυξήσεις µπορούν να οδηγήσουν σε διάβρωση της παραγωγικότητας», γράφει ξεκάθαρα. Στο όνοµα του περιορισµού των δηµόσιων ελλειµµάτων ζητείται ρητώς η µείωση των µισθών στον δηµόσιο τοµέα και η εξάρθρωση των συνταξιοδοτικών συστηµάτων και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ενας νέος...
... τρόπος εργασίας προκρίνεται µε βάση την αρχή της «ευελιξίας». Αν το σχέδιο επιβληθεί, τότε η προσωρινή εργασία δεν θα είναι πια η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναθεώρηση του τρόπου µε τον οποίο γίνονται οι κοινωνικές διαπραγµατεύσεις για τον καθορισµό των µισθών και την «αποκέντρωση της διαδικασίας των διαπραγµατεύσεων», δηλαδή την κατάργηση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και τον κατακερµατισµό τους κατά κλάδο. Και ζητεί την «άρση κάθε ωραριακού ή γεωγραφικού εµποδίου στο άνοιγµα των αγορών». Ή, για να το πούµε αλλιώς, τα καταστήµατα θα παραµένουν έτσι υποχρεωτικώς ανοιχτά και τις Κυριακές ή, αν χρειαστεί, ακόµη και τις αργίες. Επαγγέλµατα που µέχρι τώρα προστατεύονταν µε ποσοστώσεις, όπως τα φαρµακεία, τα ταξί, τα συµβολαιογραφεία, τα αρχιτεκτονικά γραφεία, θα ανοίξουν στον ανταγωνισµό. το σπουδαιότερο, όµως, όπως επισηµαίνει ο διευθυντής της εφηµερίδας «Ουµανιτέ» Πατρίκ Λε ίαρίκ, είναι η ιδέα του «φρένου στα χρέη», που θα επιβληθεί εκ των προτέρων στους εθνικούς προϋπολογισµούς και στις κοινωνικές δαπάνες, µε τροποποίηση των εθνικών Συνταγµάτων ώστε να συµπεριλάβουν την απαγόρευση των ελλειµµάτων.

Το σχέδιο...
... αυτό δίνει το σύνθηµα για την κήρυξη ενός αντικοινωνικού και αντιδηµοκρατικού πολέµου. Η λιτότητα αποκτά µόνιµο θεσµικό χαρακτήρα. Και την ώρα που άλλοι λαοί αγωνίζονται και απελευθερώνονται στις µέρες µας από δικτατορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσµοί απεργάζονται τη δική τους δικτατορία τής νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας εις βάρος των κοινωνικών δικαιωµάτων.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: