Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

... "δεν έφταιγε ο ίδιος. Τόσος ήτανε" ...

*
Δημ. Δανίκας

***
*
Ψωμιάδης
*
Η περίπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη λοιπόν. Η μικρογραφία στην σχέση Κοινωνίας-Πολιτικής. Γιατί Λαοφιλής. Γιατί με τον μεροκαματιάρη από το πρωί. Γιατί ένας από τους εκλεκτούς και γραφικούς των τηλεοπτικών ειδήσεων και των Talk Shows. Γιατί στα χαρτιά, η φωνή της αληθινής, αυθόρμητης ψυχής. Γιατί η Θεσσαλονίκη τον πριμοδοτούσε σαν δικό της, από τα σπλάχνα της, παιδί. Γιατί δεν μάσαγε τα λόγια του και πολλές φορές τα έριχνε ακόμα και στην ηγεσία και το κόμμα του. Γιατί δεν ακολουθούσε το πρωτόκολλο μιας στεγνής, επαγγελματικής Πολιτικής.

Με ένα λόγο ο Ψωμιάδης έμοιαζε, συμπεριφερόταν και έπειθε ότι είναι μέρος από την ταλαιπωρημένη και βασανισμένη σάρκα της γειτονιάς. Μισές αλήθειες, ένα μεγάλο ψέμα. Μ ' αυτές υποκρινόμαστε. Με το ψέμα πορευόμαστε.

Ηρθε το Εφετείο και γυμνός ο βασιλιάς επί σκηνής. Ηρθαν οι αποδείξεις και αποκάλυψαν τα βρόμικα και τάχα μου τα λαικά. Ενοχος ο Νομάρχης, το καμάρι της Μακεδονικής γης. Ενα χρόνο φυλακή με τριετή αναστολή.

Ποιος φταίει; Ο Νομάρχης θα πείτε εσείς. Λάθος. Ο ψηφοφόρος θα πω εγώ. Συνένοχη η κοινωνία σ αυτή την παρανομία. Ομως για τον Ελληνάρα άξια και ηρωική αγαθοεργία. Γι' αυτό τον ψήφιζαν. Γι' αυτό τον στήριξαν. Γιατί ο Ψωμιάδης η πιο καθαρή αξονική τομογραφία της ακατάβλητης μικρής, μεσαίας και μεγάλης διαπλοκής. Γι' αυτό ήταν δικό τους παιδί. Με δυο τρεις πατριωτικές, αντιτουρκικές και πάσης φύσεως μπαλοθιές. Με τις χαιρετούρες. Με τα σούρτα φέρτα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο άνθρωπός μας. Ο δικός μας. Το καμάρι μας. Η ψυχή μας. Ενας από εμάς.

Σωστά. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σαν αντίγραφο από του Ψωμιάδη την φωτογραφία. Τσάμπα μαγκιές και από πίσω μικρές συναλλαγές. Οπως συμβαίνει στο δρόμο. Οταν κατά λάθος πέφτεις σε κάποιον ξένο. Ξέρεις μωρέ ποιος είμαι εγώ; Πορευόμαστε ξυπόλυτοι στ' αγκάθια και παριστάνουμε τους καμπόσους. Ρακένδυτοι. Ασήμαντοι. Κοίτα λίγο μέσα σου μπας και καταλάβεις τα λόγια του Ποιητή: «Δεν έφταιγε ο ίδιος. Τόσος ήτανε»!
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies

*

Δεν υπάρχουν σχόλια: