Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

... το "γκαζόν" της καμαριέρας ...

*
Μανταίος
***
*
Η συμβολή του «γκαζόν» στο χάος
*
Το πιο γνωστό, υποθετικό παράδειγμα για την κατανόηση της περίφημης θεωρίας του χάους είναι αυτό με την πεταλούδα, που καθώς πετάει αμέριμνη στην Κίνα, μπορεί να προκαλέσει θύελλα στην Αμερική.
.
Από το περασμένο Σάββατο, με τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, έχουμε ακόμα ένα -πραγματικό αυτή τη φορά, όχι υποθετικό- παράδειγμα για να καταλάβουμε τι περίπου είναι η θεωρία του χάους: Το «γκαζόν» (έτσι λέγεται στη γαλλική αργκό, όπως είχαμε ευκαιρία να μάθουμε από την ωραία γαλλική, σατιρική ταινία «Για όλα φταίει το γκαζόν»...) καμαριέρας σε πολυτελές ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης μπορεί να προκαλέσει θύελλα σε χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ...συνορεύει με τη Μύκονο! (παλαιό το ανέκδοτο, αλλά επίκαιρο τώρα που γίνεται λόγος για δανειστές που ζητούν εγγυήσεις με εκποιήσεις νησιών...).
.
Η διαφορά ανάμεσα στην Κινέζα πεταλουδίτσα και τη Νεοϋορκέζα καμαριέρα είναι πως η δεύτερη απειλεί να προκαλέσει θύελλα σε χώρα που ήδη βαράνε ανεμοθύελλες, τρικυμίες και ...νταούλια. Αλλά σ' αυτή τη χώρα, που προηγήθηκε της θεωρίας του χάους κατά δυόμισι χιλιάδες χρόνια, με κάτι αργόσχολους που τους έλεγαν φιλόσοφους (ήμουν στη διάλεξη του «πατέρα» της θεωρίας του χάους Ηλία Μπριγκόζιν στο «Χίλτον», όταν είπε πως όλη η επιστημονική του προσπάθεια ήταν να αποδείξει πως ο Επίκουρος είχε δίκαιο!)...
.
Σ' αυτή τη χώρα λοιπόν η πιστοποίηση της θεωρίας του χάους αποδίδεται καλύτερα με την παροιμία «Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος...». Ολα τα 'χαμε, δηλαδή, το «γκαζόν» της καμαριέρας μάς έλειπε. Στο οποίο όμως «γκαζόν», όπως φαίνεται, ο φιλαράκος ο Ντομινίκ είχε ιδιαίτερη, ενίοτε ασυγκράτητη, αδυναμία. Κι άμα σκεφτείς ότι το γκαζόν χρειάζεται συχνό κούρεμα, και το κούρεμα είναι ό,τι αποστρέφεσαι περισσότερο αυτή την ώρα, τότε φαντάζεσαι ποιος, κυρίως, θα πληρώσει τα ...Ντομινίκ-λίκια.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Stavrovelonia
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: