Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

... έμαθες για την απεργία; Όχι; ...

*
Ριζοσπάστης
***
*
Εξαφάνισαν την απεργία!
*
Στο όνομα του λαού, με την επίκληση του λαού, αλλά με συγκεκριμένο ρόλο ενάντιά του, με μεθοδευμένο λόγο χειραγώγησής του. Αυτός ήταν, για άλλη μια φορά, χτες, ο ρόλος των αστικών τηλεοπτικών ΜΜΕ. Υποτίθεται ότι ενημέρωναν το λαό για τη μεγάλη απεργία και... τελικά είπαν ό,τι άλλο θες, μόνο για την απεργία δεν είπαν! Εικόνες επεισοδίων και σχετικές ειδήσεις περί «μπάχαλου» ήταν αυτές που κυριαρχούσαν στην απογευματινή ροή «ενημέρωσης» των δελτίων, με μερικά μόνο διαλείμματα στα πλάνα για να δείξουν τον συγκεντρωμένο απεργό λαό στο Σύνταγμα και για να επικεντρώσουν τελικά στις κυβερνητικές επαφές. Οι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι που διαδήλωσαν με τα ταξικά σωματεία, που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, που δόνησαν σχεδόν 60 πόλεις της χώρας, η ίδια η απεργία δηλαδή, οι τεράστιες διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, ήταν εξαφανισμένες από τα πλάνα και το λόγο τους. Ενα μεγαλειώδες απεργιακό συλλαλητήριο εργατών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, γυναικών, ένα πελώριο ποτάμι απεργών, διαδηλωτών, με τις σημαίες και τα πανό του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων, που συγκλόνισε το Σύνταγμα... σα να μην υπήρξε.
Δεν εκπλήσσει η στάση τους. Είναι συνέχεια εξάλλου της τακτικής τους, των προηγούμενων ημερών, που η λέξη απεργία μόλις που ακουγόταν στα κανάλια, ενώ υπερπροβάλλονταν κάποια συγκεκριμένα ραντεβού «περικύκλωσης της Βουλής». Λες και στις χτεσινές κινητοποιήσεις καλούσε μόνο το ετερόκλητο «κίνημα των αγανακτισμένων». Οι ταξικές δυνάμεις εξαφανισμένες! Τα όμοια και χτες. Επιπλέον, χτες, τα ΜΜΕ απέκτησαν και το «άλλοθι» των επεισοδίων, προκειμένου να εξαφανίσουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Και προκαλεί το λιγότερο ερωτηματικά, αν όχι οργή, το εξής γεγονός: Τόσες μέρες που κόσμος συγκεντρωνόταν στο «κίνημα της πλατείας», οι κουκούλες δεν έδρασαν (καλώς δεν έδρασαν). Αλλά προκαλεί το γεγονός ότι εμφανίστηκαν ξανά τη μέρα της απεργίας... Επιστρατεύτηκε δηλαδή και πάλι αυτός ο προβοκατόρικος μηχανισμός του συστήματος για να εξυπηρετήσει ένα διπλό στόχο: Από τη μια να τρομοκρατήσει το λαό και από την άλλη να επισκιάσει, να εξαφανίσει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και του λαού. Και για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό τα κανάλια της πλουτοκρατίας!
Και κάπως έτσι, η αίσθηση που έμενε το βράδυ σε όποιον προσπαθούσε να ενημερωθεί από τα κανάλια ήταν λίγο - πολύ ότι: Οι αγανακτισμένοι έχουν ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, η χτεσινή μέρα αμαυρώθηκε από επεισόδια και η κυβέρνηση ψάχνει λύση σωτηρίας της χώρας σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα εκφράζει τη συναίνεση με πρόσωπα από τα κόμματα του συστήματος, που έτσι κι αλλιώς συναινούν στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Μ' άλλα λόγια, αυτά που εύκολα διοχετεύονταν για να εκφραστούν από τις πλατείες το προηγούμενο διάστημα, του τύπου «να φύγουν αυτοί», «ψεύτες!», «κλέφτες!», τώρα βρήκαν ανταπόκριση, κάτι «νέο» θα γεννηθεί και αυτό το «νέο» θα το έχει φέρει τάχα η ίδια η λαϊκή παρέμβαση! Ψάχνουν τρόπους και πάλι να αποκοιμίσουν το λαό. Ομως, ο λαός δεν πρέπει να τσιμπήσει. Το ζητούμενο δεν είναι μια μασκαρεμένη κυβέρνηση που με το ένδυμα της συναίνεσης θα τον τσακίσει ακόμα πιο άγρια. Να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη σε όσα του πλασάρουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Να πιστέψει ακόμα περισσότερο στη δύναμή του. Να παρέμβει με την πάλη του, την οργάνωσή του, και με εκλογές.
... Θεσσαλονίκη ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: