Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

... το Ευρώ - μια κακή ιδέα ...



Ρούσσος Βρανάς
***
*
ΔΡΟΜΟΙ
*
 Στο ταχυδρομείο...
... του Πολ Κρούγκμαν φτάνουν πολλά μηνύματα από ανθρώπους που εκφράζουν την απορία τους σχετικά με όσα γράφει τον τελευταίο καιρό για την Ευρώπη: Πώς αυτός, που κάποτε έγραφε τόσο κολακευτικά για τις επιδόσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, κάνει σήμερα στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και γράφει τόσο αρνητικά σχόλια για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική;
Από τις σελίδες...
... των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο νομπελίστας οικονομολόγος απαντά σε αυτούς τους αναγνώστες του. «Πρώτα από όλα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα», γράφει. «Μπορώ να λέω πως ο κύριος Χ είναι εξαίσιος μουσικός και απαίσιος τενίστας. Μπορώ να εξυμνώ το γούστο του στη μουσική και να μισώ το γούστο του στο φαγητό. Η Ευρώπη έχει πολλά να μας διδάξει για τα δημόσια συστήματα υγείας και τις αρετές ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας. Ομως, η σύλληψη της ιδέας του ενιαίου νομίσματος ήταν κακή και πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο». Οποτε ανοίγει το κομπιούτερ του, το πρώτο πράγμα που κοιτάζει αυτές τις μέρες ο Πολ Κρούγκμαν είναι το σπρεντ των ιταλικών δεκαετών ομολόγων. Στις αρχές του μήνα είχε πάει στα ύψη, καθώς εξαπλωνόταν η κρίση της ευρωζώνης. Πριν από δύο εβδομάδες ήταν στο 3,32%. Μόλις ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο διάσωσης, το ιταλικό σπρεντ έπεσε στο 2,47% - πάλι πολύ κακό, αλλά πάντως κάπως λιγότερο καταστροφικό. «Σήμερα που το ξανακοίταξα, είχε ανεβεί στο 3,08%», συνεχίζει ο Πολ Κρούγκμαν. «Τα πράγματα καταρρέουν».
Τα μηνύματα...
... που παίρνει ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής Τζεφ Κλαρκ στο δικό του ταχυδρομείο δεν αφορούν την Ευρώπη, αλλά τις ΗΠΑ: πώς είναι δυνατόν το νόμισμα μιας χώρας να πέσει από το Χ στο 0; ρωτούν συμπατριώτες του. Θα μπορούσε άραγε αυτό να συμβεί ποτέ στο δολάριο; Η απάντηση που δίνει ο αμερικανός ειδικός δεν είναι ενθαρρυντική: «Οταν οι ηγέτες μιας χώρας κακοποιούν το νόμισμά της, η χώρα πληρώνει αναπόφευκτα το τίμημα, είτε είναι η οικονομία της μικρή είτε μεγάλη. Οταν το χρέος της ξεπεράσει ένα όριο, το νόμισμα παύει πια να λειτουργεί βάσει της αξιοπιστίας του και γίνεται ένα κομματάκι χαρτί σαν όλα τα άλλα. Πολλά τέτοια νομίσματα είδαμε να σβήνουν στη διάρκεια της ζωής μας». Ενας άλλος ειδικός, πιο φημισμένος από τον προηγούμενο, ο Μαρκ Φέιμπερ, έχει υπολογίσει πως, όταν οι πληρωμές του χρέους μιας χώρας ξεπεράσουν το 30% των φορολογικών εσόδων της, τότε το νόμισμά της είναι τελειωμένο. Στις ΗΠΑ αυτό αναμένεται να συμβεί τον Οκτώβριο.
Οι απαισιόδοξες...
... αυτές απόψεις στην ουσία δεν είναι παρά προβλέψεις. Και όσο περισσότερες προβλέψεις κάνει κάποιος, λένε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ορισμένες να βγουν σωστές. Αναζητήσαμε απεγνωσμένα κάτι αισιόδοξο στις εφημερίδες. Μπορεί να μην το βρήκαμε στις οικονομικές σελίδες, αλλά τουλάχιστον θα μας φανεί χρήσιμο αν επαληθευτούν οι απαισιόδοξοι και καταρρεύσουν νομίσματα και οικονομίες: «Αμερικανός 63 ετών αυτοεγχειρήθηκε για κήλη με μαχαίρι της κουζίνας».
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: