Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

... το μποζόνιο του Χιγκς και η ευτυχία ...


*
Ξένια Κουναλάκη
***
*
Η αναζήτηση της ευτυχίας
*
Ενα μποζόνιο του Χιγκς μπαίνει σε μια εκκλησία. «Δεν υπάρχεις, όπως προκύπτει από τα τελευταία πειράματα του CERN», του λέει ο επίσκοπος. «Πάντως σίγουρα δεν είναι η μοναδική στιγμή της ημέρας που μιλάς με μία ανύπαρκτη οντότητα», του απαντά το μποζόνιο.
.
Το προαναφερθέν ανέκδοτο αποδεικνύει πόσο βαθιά στην ποπ κουλτούρα έχουν εισχωρήσει σύνθετες έννοιες της φυσικής και πόσο μαζικά έχουν εμπεδωθεί οι θετικές επιστήμες, μέσα από τηλεοπτικές ειδήσεις, social media, μυθιστορήματα, κόμικς, ταινίες.
.
Γεννημένο (ή έστω επιβεβαιωμένο) την 4η Ιουλίου το «σωματίδιο του Θεού» (σημειωτέον είχε ονομαστεί αρχικά goddamn particle, δηλαδή αναθεματισμένο) γιορτάστηκε όχι μόνο από μία περιορισμένη επιστημονική κοινότητα με έδρα τη Γενεύη, αλλά από ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αδαείς και μυημένοι καθηλώθηκαν με δέος μπροστά στις οθόνες την ώρα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη διαισθανομένοι ότι παρακολουθούν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της τελευταίας εκατονταετίας, το Apollo 11 του 21ου αιώνα. Αϋπνοι φυσικοί που εργάζονταν άοκνα τις τελευταίες ημέρες έκαναν πάρτι την ώρα της ανακοίνωσης. Απλοί πολίτες, που κοιμόντουσαν στη διάρκεια του στριφνού μαθήματος της φυσικής όταν κάθονταν στα θρανία, συμμερίζονταν χθες τον ενθουσιασμό τους. Ποτέ άλλοτε η δυνατότητα εκλαΐκευσης τόσο δύσκολων εννοιών και θεωριών δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, ώστε να συσπειρώνει εξαιρετικά εξειδικευμένους επιστήμονες και ανθρώπους με επιφανειακές (στην καλύτερη περίπτωση) επιστημονικές γνώσεις.
.
Σύμφωνα με τη θεωρία του φυσικού Πίτερ Χιγκς, όπως αυτή διατυπώθηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια, όλα τα σωματίδια του νεογέννητου σύμπαντος δεν είχαν μάζα και τριγυρνούσαν άσκοπα με την ταχύτητα του φωτός. Ωστόσο, ένα τρισεκατομμυριστό του δευτερολέπτου μετά το Big Bang ενεργοποιήθηκε το πεδίο Χιγκς μετατρέποντας το κενό του Διαστήματος σε ένα είδος κοσμικής κόλλας. Mπορεί να μην ξέρουμε όλοι τι είναι τα quarks, το πεδίο Χιγκς και το καθιερωμένο μοντέλο, αλλά όλοι μπορούμε να υποθέσουμε ότι χωρίς την προαναφερθείσα κοσμική κόλλα δεν θα υπήρχε μάζα ούτε βαρύτητα και όλοι θα αιωρούμασταν με μία αβάσταχτη ελαφρότητα. Τόσο αβάσταχτη που πιθανότατα δεν θα υπήρχαμε...
.
«Η ζωή, η ελευθερία και η αναζήτηση της ευτυχίας» είναι τα αναφαίρετα δικαιώματα των ανθρώπων, όπως περιγράφονται στη θρυλική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Είναι συναρπαστικό λοιπόν ότι χθες, ανήμερα της επετείου της 4ης Ιουλίου του 1776, oι επιστήμονες στο CERN και μαζί τους όλοι εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα εγγύτερα στην εξήγηση της ζωής, την απελευθέρωση του ανθρώπου από τον σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία και εν τέλει τη μάταιη όσο και αέναη αναζήτηση της ευτυχίας.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: