Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

... αν... αν... αν... είχαμε και κομμένες κεφαλές ...


*
Παντελής Μπουκάλας
***
*

Δικαιώματα πολυτελείας;

Η παράδοση διαπόμπευσης κομμένων κεφαλών στα μέρη μας, κι όπου αλλού το πολεμικό τελετουργικό διατηρεί αρχαϊκά στοιχεία, είναι μακρά. Ενδεχομένως το φρικαλέο έθιμο πέρασε από τους Τούρκους κατακτητές στους Ελληνες. Η χρήση του πάντως στις επιχειρήσεις κατά των ληστοσυμμοριών στον προπολεμικό 20ό αιώνα και στον Εμφύλιο δείχνει ότι πάντοτε μπορεί να δοθεί νέο «περιεχόμενο» σε παλιές φόρμες και ότι η αγριότητα φωλιάζει και στον πολιτισμό.

Κομμένες κεφαλές δεν έχουμε πια για να τις περιφέρουμε στα χωριά. Εχουμε όμως κεφάλια ξυλοκοπημένα, όπως μαρτυρούν τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά τους. Τα φωτογραφίζουμε και τα παραδίδουμε χαιρέκακα στη δημοσιότητα, με τη δικαιολογία της αναζήτησης πληροφοριών, που επικαλύπτει τον βαθύτερο στόχο: τη σωφρονιστική τρομοκράτηση· την υπόμνηση ότι το κράτος είναι εδώ και είναι κυριολεκτικά κράτος, πυγμή δηλαδή, αδερφάκι της βίας. Οι φωτογραφίες των τεσσάρων ληστών του Βελβεντού μιλούν από μόνες τους: άγριο ξύλο, από τσαμπουκά, «για να μάθουν τα παλιόπαιδα». Μολαταύτα, η ΕΛ.ΑΣ., ακούγοντας να την εγκαλούν για βαρβαρότητα, ανακοίνωσε ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυτό που βλέπουμε· απλώς «ασκήθηκε η απολύτως αναγκαία δικονομικά επιτρεπτή καταναγκαστική σωματική βία». Λέξεις, λέξεις, λέξεις... Ο ισχυρισμός ίσως γινόταν εν μέρει έστω πιστευτός αν έλειπαν ορισμένα «αν».


Αν δεν ήταν ομιλητικότατες και οι φωτογραφίες και το φωτοσόπ που υπέστησαν για να καλυφθεί ο βασανισμός.

Αν οι συγγενείς των συλληφθέντων δεν μιλούσαν για βασανιστήρια.

Αν δεν ήταν τόσο πρόσφατες οι καταγγελίες για βασανισμό άλλων συλληφθέντων, που ο κ. Δένδιας τις προσπέρασε, δηλώνοντας ότι θα μηνύσει τον «Γκάρντιαν».

Αν ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν δήλωνε ότι διαθέτει στοιχεία για τη διασύνδεση της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή, τα «ιδανικά» της οποίας υιοθετούνται από πολλούς ενστόλους.

Ισως να έπειθαν κάποιους οι κρατικοί ισχυρισμοί αν το παρελθόν της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν τόσο καταδικαστικό γι' αυτήν: Γνωστή η έφεσή της στην υπέρμετρη βία, γνωστή η συνήθειά της να διαψεύδει ακόμα και βίντεο, γνωστή η ατιμωρησία όσων μελών της καταπατούν νόμους και δικαιώματα.

Μήπως δεν διέψευσαν τη φωτογραφία του καταματωμένου Αυγουστίνου Δημητρίου;

Μήπως δεν είπαν ότι ψεύδεται το ίδιο το βίντεο του λιανίσματός του, διατεινόμενοι ότι έπεσε πάνω σε ζαρντινιέρα;

Μήπως δεν τον τσάκισαν και ψυχικά σέρνοντάς τον στα δικαστήρια, ώσπου να απαλλαγούν οι υπαίτιοι;

Τελευταίο «αν»: Αν διαμαρτύρονταν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι, η δουλειά του κ. Δένδια και του κ. Κεδίκογλου θα ήταν απλή: Θα έλεγαν ότι οι Αριστεροί χαϊδεύουν τα αυτιά των ληστών. Τώρα όμως υπάρχει και η δήλωση του κ. Σπύρου Λυκούδη, βουλευτή της ΔΗΜΑΡ: «Για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις». Ωστε να μην ντρεπόμαστε για τη δημοκρατία μας.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: