Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

... το ΣτΕ και το "δίκαιο του αίματος" ...


*
Εφημερίδα των Συντακτών
***
*
H ιθαγένεια και ο «γνήσιος δεσμός»


Στο "δίκαιο του αίματος" οδηγεί τη χώρα το ΣτΕ με την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, αρνούμενο ουσιαστικά κάθε πολιτικό δικαίωμα στους μετανάστες.

Το σκεπτικό τής κατά πλειοψηφία απόφασης της Ολομέλειας είναι το εξής: «Ελάχιστος όρος και όριο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία». Τι σημαίνει «γνήσιος δεσμός» ο θεός και η ψυχή των δικαστών μόνο γνωρίζουν. Η απόφαση ολισθαίνει προς ακραία φαινόμενα φυλετισμού, αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα ταυτόχρονα, που υμνούνται μόνο από ακροδεξιές αντιλήψεις.

Εως τώρα οι ρυθμίσεις που προέβλεπαν την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται από αλλοδαπούς γονείς στην Ελλάδα απαιτούσαν οι γονείς να ζουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τουλάχιστον πέντε χρόνια και τα παιδιά τους να φοιτούν επιτυχώς επί 6ετία σε ελληνικό σχολείο.

Αντισυνταγματική, όμως, κρίθηκε και η ρύθμιση που επέτρεπε στους αλλοδαπούς υπηκόους να εκλέγουν αλλά και να εκλέγονται στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι θα γίνει αλήθεια; Θα ακυρωθούν οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν αλλοδαποί;

Δεν ταιριάζει στους δικαστές του ΣτΕ μια τέτοια απόφαση. Το εκλέγειν και εκλέγεσθαι ανήκει κατά τους δικαστές αποκλειστικά σε Ελληνες πολίτες. Κρίμα και πάλι κρίμα. Κρίμα επίσης που δεν εισακούστηκε η θέση της μειοψηφίας, στην οποία τονιζόταν ότι η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας αποτελεί πολιτική επιλογή και ότι το Σύνταγμα παρέχει στον νομοθέτη μεγάλα περιθώρια άσκησης διαφορετικών πολιτικών επιλογών. Οι άξιοι δικαστές της μειοψηφίας σημείωσαν ακόμη πως καμία διάταξη του Συντάγματος δεν θέτει ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας τη διαπίστωση γνήσιου δεσμού με το ελληνικό έθνος, εξάλλου είναι σαφής η διάκριση μεταξύ λαών και έθνους. Εάν ο αλλοδαπός αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια θα είναι Ελληνας πολίτης, συμπολίτης Ελλήνων, όχι ομοεθνής. Πού ανακάλυψαν οι δικαστές της πλειοψηφίας τον όρο «γνήσιος δεσμός»; Δεν καταλαβαίνουν ότι ο όρος είναι σκοταδιστικός, αφού καταργεί τα πολιτικά δικαιώματα και βασίζεται σε εθνικοσοσιαλιστικές βιολογικές «καθαρότητες»; Αποκλείεται κάτι τέτοιο, άρα ο όρος είναι δικό τους εφεύρημα για τους δικούς τους (ακατανόητους) σκοπούς, την ώρα που η Βουλή έχει τη δυνατότητα να θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για την απονομή ιθαγένειας και μάλιστα ανηλίκων αλλοδαπών, όπως είπε η μειοψηφία.

Από σήμερα 3.500 παιδιά θα χάσουν την ιθαγένεια, ενώ 10.000 αιτήσεις θα απορριφθούν. Αλλα 200.000 παιδιά, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, όταν ενηλικιωθούν, θα αντιμετωπιστούν ως μετανάστες. Η απόφαση δεν τιμά την ελληνική δικαιοσύνη, αντιθέτως δίνει τροφή στα ρατσιστικά αισθήματα και στους κραυγάζοντες και αλαλάζοντες «να φύγουν οι ξένοι από τη χώρα».

Κρίμα, γι' ακόμη μια φορά.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: