Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

... υπάρχουν μόνον Άνθρωποι ...

*
stavrosx1
***
*

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι.

Υπάρχουν άνθρωποι σε σκλαβιά, άνθρωποι αναγκεμένοι, καταδιωκόμενοι, υπάρχουν άνθρωποι σε πόλεμο, πρόσφυγες, άνθρωποι σε υπέρτατη φτώχεια, άνθρωποι χωρίς προνόμια και χωρίς γνώση ότι έχουν δικαιώματα.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε ηρεμία, σε σχετική ευημερία, άνθρωποι που καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα έστω και με δυσκολίες και αγώνα. Υπάρχουν και οι πάμπλουτοι. Αυτοί που για τίποτα δεν αγωνιούν και δεν μοχθούν για τον επιούσιο. Αλλά παράνομοι άνθρωποι, δεν υπάρχουν. Ακόμα και όταν προσπαθούν να έρθουν σε άλλες πατρίδες, αφού στη δικιά τους κινδυνεύει η ζωή, η τιμή, η αξιοπρέπειά τους ή , απλώς, είναι τόσο απελπισμένοι ώστε να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο μακριά από τις εστίες τους. Στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα. Που συχνά αποδεικνύεται θανατηφόρα.

Ακόμα και ένα διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο που δεν κραδαίνει, δα, τη σημαία της επανάστασης, το αναγνώρισε δημόσια εδώ και καιρό. Τον περασμένο Απρίλιο, το AssociatedPress αποφάσισε ότι δεν θα αναφέρει ξανά την έκφραση «λαθρομετανάστες» / παράνομοι μετανάστες. Στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι εφεξής θα χρησιμοποιούν τον όρο «παράνομος» μόνο για την πράξη (μετανάστευση) και όχι για τους ανθρώπους.

«Οι συνήγοροι των μεταναστών επικροτούν την αλλαγή» γράφει το πρακτορείο. «Μισούν τη φράση «λαθρομετανάστης», την οποία θεωρούν ως φορτίο, ασαφή, χωρίς ευαισθησία και ότι ρίχνει νερό στον μύλο της επίθεσης κατά των μεταναστών. ‘Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος’, λένε πολλοί από αυτούς.»

Κι όμως η Ελλάδα, αυτή που επαίρεται να νομίζει ότι ανήκει εις την Δύσιν, χρησιμοποιεί ανερυθρίαστα την κατάπτυστη αυτή λέξη, με στόχο να μειώσει ανθρώπους που κινούν εξ ανάγκης από τα πέρατα του κόσμου προσπαθώντας να φτάσουν στην δήθεν πολιτισμένη Ευρώπη, με όνειρό τους ένα καλύτερο μέλλον. Είναι αδύνατο να διαπιστωθεί ποιος πρώτος επέβαλε τη λέξη: η κυβέρνηση, ή τα ΜΜΕ. Εχει εδώ και καιρό καθιερωθεί, παρότι (ή ακριβώς γι’ αυτό) υποκρύπτει υποτίμηση, ρατσισμό, έχθρα, ακόμα και μίσος.

Είναι ντροπιαστικό για μια χώρα και προσφύγων και μεταναστών η πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο για τη λέξη λαθρομετανάστης να δίνει 1,3 εκατομμύρια αποτελέσματα. Είναι φρικιαστικό και δείχνει απουσία κάθε συμπόνιας και προσπάθειας για κατανόηση και βοήθεια προς τους αδύναμους, να χρησιμοποιείται αυτός ο τόσο φορτισμένος χαρακτηρισμός - στίγμα ακόμη και για νεκρούς.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να κρατά τα αντανακλαστικά μας κατά των μεταναστών και των προσφύγων ζωντανά. Εχει την πρώτη ευθύνη. Αλλά όχι και τη μοναδική. Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε όσους ευθύνονται, κατέχουν οι δημοσιογράφοι. Θεωρώ πως οι ενώσεις μας είναι υπόλογες διότι μέχρι σήμερα δεν έκαναν κάτι ώστε να αλλάξει αυτή η γεμάτη απανθρωπιά ορολογία που σκορπίζει μίσος - παράλληλα με τις κυβερνητικές πρακτικές. Και διοικητικά συμβούλια έχουμε και συμβούλια δεοντολογίας. Το θέμα είναι αν έχουμε και βούληση. Επρεπε να έχουμε κάνει κάτι από χθες, κατά το δημοσιογραφικώς λεγόμενο. Ας το κάνουμε σήμερα, τουλάχιστον. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον Ανθρωπο. Χωρίς κανένα επίθετο. Και προπαντός, χωρίς εκείνο το τρομακτικό «λαθραίος».

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: