Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

2013 - η ΝΕΡΙΤ και τα Δεκεμβριανά

*
stavrosx1
***
*

O Σαμαράς, η ΝΕΡΙΤ
και τα Δεκεμβριανά


Όταν τo 2013 φώναξαν τον Γ. Προκοπάκη στο Μαξίμου για την... «αριστερή αφήγηση» από τη «Μηχανή του Χρόνου» 

Ο Γιώργος Προκοπάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ επί Σαμαρά, αφηγείται ένα περιστατικό που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 και είχε να κάνει με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού για τον τρόπο παρουσίασης των Δεκεμβριανών από τη δημόσια τηλεόραση και συγκεκριμένα από την εκπομπή (σε επανάληψη) "Μηχανή του Χρόνου".

Στενός συνεργάτης του Σαμαρά κάλεσε στο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την "μονομερή και λανθασμένη παρουσίαση, την παραχάραξη της ιστορίας" από τον δημόσιο φορέα. Ο Γ. Προκοπάκης του απάντησε πως δεν πρόκειται να βγάλει στο γυαλί τον τάδε και τον δείνα (συγκεκριμένα ονόματα δημοσιογράφων) για ένα τέτοιο θέμα. «Λένε τόσες βλακείες που τελικά κακό θα σας κάνουν» είπε χαρακτηριστικά στον συνεργάτη του Σαμαρά. 

Συγκεκριμένα για την... όχληση από το πρωθυπουργικό γραφείο του Σαμαρά ο Γ. Προκοπάκης γράφει στο fb:
Ο πλατφορματζής
Μέσα Δεκεμβρίου 2013 εκλήθην στο Μαξίμου από στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ήμουν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της νεαράς ΝΕΡΙΤ. Το αντικείμενο της συνάντησης (δεν είχα προηγούμενη ενημέρωση - επί τόπου το έμαθα) ήταν ο τρόπος παρουσίασης των Δεκεμβριανών. Η δημόσια τηλεόραση είχε δείξει σε επανάληψη τη "Μηχανή του Χρόνου" για το θέμα. Ούτε συζητήσεις, ούτε τίποτε. Στο "ντοκυμαντέρ" (δεν θυμάμαι καν χρονιά παραγωγής του) παρουσιαζόταν η όψη των γεγονότων από αυτό που έχει επικρατήσει ως "αριστερή αφήγηση": ειρηνικοί διαδηλωτές, απρόκλητη επίθεση από τους Άγγλους, κλπ που οδήγησε στον εμφύλιο.
Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού (χωρίς ποτέ να χρεώσει σ' αυτόν κάτι από τα λεγόμενα) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την "μονομερή και λανθασμένη παρουσίαση, την παραχάραξη της ιστορίας" από τον δημόσιο φορέα.
 Η απάντησή μου ήταν η εξής:
Δοθεισών των συνθηκών (το μπάχαλο της εποχής) δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Όμως και να μπορούσαμε, πάλι εδώ θα ήμουν αποδέκτης παραπόνων, Το ότι ως παράταξη χάσατε ή αφήσατε να χαθεί η ιδεολογική, πολιτική και πολιτιστική ηγεμονία στην κοινωνία δεν είναι κάτι που είναι δουλειά μου να θεραπεύσω - ανεξαρτήτως της προσωπικής μου οπτικής. Εγώ είμαι "πλατφορματζής", παρέχω τη σκηνή για αντιπαράθεση ιδεολογική, πολιτική με τους τρόπους που μπορεί να γίνεται στο γυαλί. Με ποιότητα επιχειρημάτων, ποιότητα παραγωγής και με τους τηλεθεατές πάντα κατά νου. Δεν πρόκειται να βγάλω στο γυαλί το τάδε και τον δείνα (συγκεκριμένα ονόματα δημοσιογράφων) για ένα τέτοιο θέμα - λένε τόσες βλακείες που τελικά κακό θα σας κάνουν. Αν θέλετε να αποκαταστήσετε την "ιστορική αλήθεια" πρέπει να δουλέψετε στην κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρις ότου παραχθεί ποιοτικό υλικό, με εσωτερική συνέπεια και συνοχή και σεβασμό προς τη μεγάλη πλειονότητα του τηλεοπτικού κοινού, θα πορευόμαστε με ό,τι έχουμε ή μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας. Αν χρειασθεί τεχνική βοήθεια ή αρχειακό υλικό, πολύ ευχαρίστως να βοηθήσουμε - όπως βοηθάμε όλους. 
Θυμήθηκα την ιστορία γιατί έχουν φουντώσει στα σόσιαλ μήντια οι αντιπαραθέσεις για τα Δεκεμβριανά. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, δεν είναι για παραέξω.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: